środa, 31 lipca 2013

PULPETY W SOSIE OGÓRKOWYM




Nasze ulubione pulpety w sosie warzywnym w letniej odsłonie, bo z dodatkiem świeżych ogórków. Lekkie, zdrowe danie. Można je podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i zawsze będą dobrze smakowały. Polecam!

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 średnie ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szkl. mleka
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Mięso mieszamy z ½ cebuli startą na drobnych oczkach tarki, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy i formujemy niewielkie pulpety.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Ogórki obieramy, wydrążamy nasiona i również ścieramy na tarce. Pozostałą cebulę  kroimy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na niewielkiej ilości oleju, podlewamy  1 ½ szkl. wody i lekko solimy. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz przecier pomidorowy. Wkładamy pulpety i dusimy wszystko razem  ok. 30 min. do miękkości warzyw i pulpetów (pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez 9-10 min.) Po tym czasie pulpety wyjmujemy na talerz. Liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu wyjmujemy. W kubku mieszamy mąkę z mlekiem, tak aby nie było grudek. Wlewamy do się warzyw i zagotowujemy. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pulpety.

Pomysł na dodanie ogórków do sosu warzywnego podpatrzyłam dawno temu w gazecie „Przyślij przepis”.

1 komentarz: