poniedziałek, 8 lipca 2013

NALEŚNIKI




Z naleśnikami jest chyba podobnie jak z bigosem – w każdym domu robi się je trochę inaczej. Moje są zupełnie zwyczajne, tradycyjne, najczęściej robione na oko, choć z zachowaniem właściwych proporcji wszystkich składników. Aby przyspieszyć smażenie używam jednocześnie dwóch identycznych patelni i tylko cieszę oko szybko rosnącym stosikiem… 

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 400 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej

Mąkę, jajka, cukier, szczyptę soli, wodę i połowę mleka miksujemy na gładkie ciasto. Dolewamy resztę mleka i ponownie miksujemy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, najlepiej przy pomocy pędzelka i wylewamy niewielką ilość ciasta rozprowadzając je równomiernie po patelni. Smażymy na średnim ogniu po ok. 1 min z każdej ze stron i zsuwamy na talerz.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: dżemem, musem ze świeżych owoców lub z bitą śmietaną.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam naleśniki, i chyba faktycznie każdy smaży je z innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń