sobota, 6 lipca 2013

CIASTO Z PORZECZKOWĄ BEZĄ




Ciasto delikatne i lekkie jak puch. Kwaśne, czerwone porzeczki zatopione w słodkiej bezie. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Jeśli macie dostęp do czerwonych porzeczek, nie wahajcie się ani chwili;)

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szk. cukru
  • 1 kisiel o dowolnym smaku
  • ok. 2 szkl. czerwonych porzeczek (może być nieco więcej)

Ciasto: Żółtka z cukrami ubijamy na parze - w szklanej lub metalowej misce ustawionej nad wrzącą wodą – tak długo aż cukier się rozpuści a masa nabierze jasnego koloru. Miskę zdejmujemy znad garnka, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i roztopione, ostudzone masło. Mieszamy do połączenia się składników.
Wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 10 min, w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Miksując stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Pozbawione łodyżek porzeczki mieszamy delikatnie z pianą i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 40 min w temperaturze 1350C z termoobiegiem.

Przepis pochodzi z gazetki „Przyślij przepis” z 2011 r.
  
Owoce z sadu i dzialki

1 komentarz: