poniedziałek, 15 lipca 2013

ZUPA KALAREPKOWA




Pyszna, lekka zupa z młodych warzyw z dominującym smakiem kalarepki. Latem właśnie takie zupy smakują nam najbardziej. A przy okazji to porządna porcja witamin, więc jedzmy ich jak najwięcej!

  • 4 młode kalarepki
  • liście z 1 kalarepki
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pęczek koperku
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Kalarepki, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min do miękkości warzyw (pod pokrywą szybkowarową 8 min. na poziomie soft).
Liście kalarepki pozbawiamy ogonków i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone liście i dusimy przez 5 min na małym ogniu. Wsypujemy mąkę i mieszając lekko ją przypalamy. Dolewamy trochę gorącej zupy i mieszamy rozcierając aby nie było grudek. Zasmażkę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz