Pyszna, lekka zupa z młodych warzyw z dominującym smakiem
kalarepki. Latem właśnie takie zupy smakują nam najbardziej. A przy okazji to
porządna porcja witamin, więc jedzmy ich jak najwięcej!
- 4 młode kalarepki
- liście z 1 kalarepki
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- pęczek koperku
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Kalarepki, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w drobną
kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min do miękkości warzyw (pod
pokrywą szybkowarową 8 min. na poziomie soft).
Liście kalarepki pozbawiamy ogonków i drobno kroimy. Na
patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone liście i dusimy przez 5 min na
małym ogniu. Wsypujemy mąkę i mieszając lekko ją przypalamy. Dolewamy trochę
gorącej zupy i mieszamy rozcierając aby nie było grudek. Zasmażkę wlewamy do
zupy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy
drobno posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz