środa, 10 lipca 2013

BAJADERKI




Po robieniu bardzo wymyślnego tortu zostało mi sporo ścinków ciasta biszkoptowego, które trzeba było jakoś wykorzystać. Od razu przyszły mi do głowy bajaderki. Uwielbiam je!

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 20 dag ciasta biszkoptowego, babkowego lub okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka kremu czekoladowego, np. Nutelli
  • 100 g gęstego dżemu, np. wiśniowego
  • 5 suszonych moreli lub trochę rodzynek
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo do obtoczenia:

  • słodkie kakao
  • wiórki kokosowe

Ciasta drobno pokruszyć lub zetrzeć na tarce.
Masło, mleko, cukier i kakao zagotować do rozpuszczenia się wszystkich składników i dodać do ciasta razem z dżemem, kremem czekoladowym, drobno pokrojonymi morelami lub rodzynkami i aromatem rumowym. Wszystko zagnieść do uzyskania zwartej, lśniącej masy.
Dłońmi formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać część w wiórkach kokosowych a część w słodkim kakao. Przechowujemy w lodówce.

Inspiracja z tej strony.

2 komentarze:

  1. Też bardzo lubię bajaderki. I chciałam jeszcze dodać, że ma Pani bardzo ładny obrus :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń