Po robieniu bardzo wymyślnego tortu zostało mi sporo ścinków ciasta biszkoptowego, które trzeba było jakoś wykorzystać. Od razu przyszły mi do głowy bajaderki. Uwielbiam je!
Składniki na ok. 20
szt.:
- 20 dag ciasta biszkoptowego, babkowego lub okrągłych biszkoptów
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżka kremu czekoladowego, np. Nutelli
- 100 g gęstego dżemu, np. wiśniowego
- 5 suszonych moreli lub trochę rodzynek
- kilka kropel aromatu rumowego
Dodatkowo do
obtoczenia:
- słodkie kakao
- wiórki kokosowe
Ciasta drobno pokruszyć lub zetrzeć na tarce.
Masło, mleko, cukier i kakao zagotować do rozpuszczenia się
wszystkich składników i dodać do ciasta razem z dżemem, kremem czekoladowym,
drobno pokrojonymi morelami lub rodzynkami i aromatem rumowym. Wszystko zagnieść
do uzyskania zwartej, lśniącej masy.
Dłońmi formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i
obtaczać część w wiórkach kokosowych a część w słodkim kakao. Przechowujemy w
lodówce.
Inspiracja z tej strony.
Też bardzo lubię bajaderki. I chciałam jeszcze dodać, że ma Pani bardzo ładny obrus :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję bardzo;)
Usuń