Pyszne muffinki porzeczkowe z lekką kokosową nutą. Smakowały
nawet mojej siostrze, która twierdzi, że nie cierpi czerwonych porzeczek. Poeksperymentowałam
trochę z moimi ulubionymi przepisami na muffinki i przyznam szczerze, że są
pyszniejsze niż sądziłam. Polecam!
Składniki na ok. 15
szt.:
- 2 szkl. mąki + 1 płaska łyżka
- 60 g wiórków kokosowych
- ½ szk. cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 1 – 1 ½ szkl. czerwonych porzeczek
W jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, wiórki kokosowe,
cukier, sodę i proszek do pieczenia a w drugiej jogurt, olej i jajka. Mokre
składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko tyle, aby połączyły się wszystkie
składniki. Odszypułkowane i umyte porzeczki oprószamy łyżką mąki i dodajemy do
masy delikatnie mieszając.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy łyżką
porcje ciasta odrobinę poniżej brzegu papilotki. Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 20 min. Studzimy na
kratce.
Świetny pomysł na porzeczkowy wypiek :) Lubie takie muffiny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Inka
Robiłam już dwukrotnie:-) Pycha!
OdpowiedzUsuń