sobota, 20 lipca 2013

MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ




Pyszne muffinki porzeczkowe z lekką kokosową nutą. Smakowały nawet mojej siostrze, która twierdzi, że nie cierpi czerwonych porzeczek. Poeksperymentowałam trochę z moimi ulubionymi przepisami na muffinki i przyznam szczerze, że są pyszniejsze niż sądziłam. Polecam!

Składniki na ok. 15 szt.:

  • 2 szkl. mąki + 1 płaska łyżka
  • 60 g wiórków kokosowych
  • ½ szk. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 – 1 ½ szkl. czerwonych porzeczek

W jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, wiórki kokosowe, cukier, sodę i proszek do pieczenia a w drugiej jogurt, olej i jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko tyle, aby połączyły się wszystkie składniki. Odszypułkowane i umyte porzeczki oprószamy łyżką mąki i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy łyżką porcje ciasta odrobinę poniżej brzegu papilotki. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 20 min. Studzimy na kratce.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na porzeczkowy wypiek :) Lubie takie muffiny!
    Pozdrawiam Inka

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już dwukrotnie:-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń