Co roku staram się zrobić jakieś nowe sałatki na zimę, aby
znaleźć te które na stałe wejdą do zestawu naszych przetworów. Ta zaintrygowała
mnie fajnym, radosnym kolorem. W smaku jest raczej delikatna więc będzie
pasowała do wielu dań obiadowych. Z podanej porcji zrobiłam 10 słoików o
pojemności 500 ml.
- 4 kg ogórków
- ½ kg czerwonej papryki
- ½ kg marchewki
- ½ kg cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soli
- ¾ szkl. cukru
- ¾ szkl. oleju
- 1 szkl. octu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ziele angielskie
- pieprz ziołowy, koperek
- gorczyca, liść laurowy
Ogórki i cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Paprykę
oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę
ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez
praskę.
Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sól, cukier, olej, ocet,
przecier pomidorowy i po trochu wszystkich przypraw do smaku. Powtórnie
mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Napełniamy je sałatką
razem z wytworzonym sokiem. Pasteryzujemy 15 min.
Przepis zaczerpnięty z nr specjalnego gazetki Przyślij
przepis – Przetwory i nalewki.
Koper suszony czy swiezy
OdpowiedzUsuńNajlepiej świeży, ale może być też suszony.
Usuń