Fasolkę szparagową na zimę najchętniej mrożę, bo taka
najbardziej przypomina nam smakiem świeżą fasolkę prosto z grządki. Wyjątek
robię dla lecza z fasolką szparagową oraz tej pysznej fasolki w sosie
pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym dodatkiem do zimowego obiadu.
Zwykle otrzymuję z tej porcji 10-11 słoików o pojemności ok. 330 ml.
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka oleju
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10-proc.
- pieprz
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 3-cm kawałki.
Zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodajemy po łyżce soli i cukru. Gotujemy ok.
10 min. i odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Marchewkę
obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni podgrzewamy szklankę oleju, wsypujemy cebulę z
marchewką i dusimy ok. 15 min. Następnie dodajemy liście laurowe, 2 łyżki soli,
5 łyżek cukru, trochę pieprzu do smaku i przecier pomidorowy, a na końcu ocet.
Mieszamy i dodajemy podgotowaną fasolkę szparagową. Dusimy wszystko razem przez
15 min i gorące przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.
Inspiracja: gazeta „Domowe przetwory” z 2010 r.
Witam, czy można zastąpić przecier pomidorowy koncentratem? Czy ewentualnie zmniejszyć ilość koncentratu?
OdpowiedzUsuńJa zastąpiłam koncentratem i było wszystko w porządku
OdpowiedzUsuńTak, zamiast przecieru można dodać koncentratu. Jeśli dodamy ta sama ilość co przecieru, będzie po prostu bardziej pomidorowo. Ale wystarcza pewnie 3-4 łyżki.
OdpowiedzUsuńczy można użyc fasolkę zieloną płaskostrączową zamiast żółtej ?
OdpowiedzUsuńTak, każdy rodzaj fasolki będzie dobry.
UsuńNie będzie z ta ilością oleju za tłuste ewentualnie można dać mniej?
OdpowiedzUsuńNie miałam wrażenia, aby fasolka była zbyt tłusta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać mniej oleju. Myślę, że jedna szklanka też będzie ok. Życzę powodzenia i pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybka odpowiedz idę robic
OdpowiedzUsuńFasolka pyszna robił ktoś może cukinię zamiast fasolki w tym sosie?
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! W tym roku w moim ogródku fasolka obrodziła wyjątkowo. przepis jest super! Jest Pani niemożliwa z swoimi przepisami. Robiłam już leczo z cukinią, leczo z fasolką, botwinkę z pani przepisu i zawsze wychodzi wyśmienite.
OdpowiedzUsuńPs ja do tego przepisu dodaję jeszcze natkę pietruszki, lubczyku, nać selera.
Polecam.
Bardzo dziękuję za miłe słowa;) Pozdrawiam!
UsuńWypróbowałam przepis! Smakuje super! Dziękuję za niego :) No i jak co, to poleciłam u siebie ten przepis i Twoją stronkę :) https://zycnieumieracania.blogspot.com/2017/08/fasolka-szparagowa-w-sosie-pomidorowym.html
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło;) Pozdrawiam!
UsuńPrzepyszny przepis, idealny na zimę.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Czy mogę dodać 6 łyżek ketchupu żeby było bardziej geste czy zepsuje cały smak?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można dodać. Smaku nie popsuje, a kto wie, czy dzięki temu nie będzie jeszcze lepsze ;)
UsuńWyszły pyszne, świetny przepis fasolka jest obłędna nawet z ketchupem palce lizac:-D
UsuńBardzo się cieszę! Smacznego 😃
UsuńCzy pasatem można zastąpić przecierem
OdpowiedzUsuńPassata pomidorowa to nic innego jak właśnie przecier pomidorowy, czyli mówiąc dosłownie przetarte pomidory. Można jej więc śmiało użyć przy tym przepisie.
Usuń