poniedziałek, 5 sierpnia 2013

FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM NA ZIMĘ




Fasolkę szparagową na zimę najchętniej mrożę, bo taka najbardziej przypomina nam smakiem świeżą fasolkę prosto z grządki. Wyjątek robię dla lecza z fasolką szparagową oraz tej pysznej fasolki w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym dodatkiem do zimowego obiadu. Zwykle otrzymuję z tej porcji 10-11 słoików o pojemności ok. 330 ml.

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 40 dag marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki octu 10-proc.
  • pieprz

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 3-cm kawałki. Zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodajemy po łyżce soli i cukru. Gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni podgrzewamy szklankę oleju, wsypujemy cebulę z marchewką i dusimy ok. 15 min. Następnie dodajemy liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 łyżek cukru, trochę pieprzu do smaku i przecier pomidorowy, a na końcu ocet. Mieszamy i dodajemy podgotowaną fasolkę szparagową. Dusimy wszystko razem przez 15 min i gorące przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.

Inspiracja: gazeta „Domowe przetwory” z 2010 r.

20 komentarzy:

  1. Witam, czy można zastąpić przecier pomidorowy koncentratem? Czy ewentualnie zmniejszyć ilość koncentratu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zastąpiłam koncentratem i było wszystko w porządku

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, zamiast przecieru można dodać koncentratu. Jeśli dodamy ta sama ilość co przecieru, będzie po prostu bardziej pomidorowo. Ale wystarcza pewnie 3-4 łyżki.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można użyc fasolkę zieloną płaskostrączową zamiast żółtej ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie będzie z ta ilością oleju za tłuste ewentualnie można dać mniej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam wrażenia, aby fasolka była zbyt tłusta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać mniej oleju. Myślę, że jedna szklanka też będzie ok. Życzę powodzenia i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za szybka odpowiedz idę robic

    OdpowiedzUsuń
  8. Fasolka pyszna robił ktoś może cukinię zamiast fasolki w tym sosie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna! W tym roku w moim ogródku fasolka obrodziła wyjątkowo. przepis jest super! Jest Pani niemożliwa z swoimi przepisami. Robiłam już leczo z cukinią, leczo z fasolką, botwinkę z pani przepisu i zawsze wychodzi wyśmienite.
    Ps ja do tego przepisu dodaję jeszcze natkę pietruszki, lubczyku, nać selera.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowałam przepis! Smakuje super! Dziękuję za niego :) No i jak co, to poleciłam u siebie ten przepis i Twoją stronkę :) https://zycnieumieracania.blogspot.com/2017/08/fasolka-szparagowa-w-sosie-pomidorowym.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny przepis, idealny na zimę.
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogę dodać 6 łyżek ketchupu żeby było bardziej geste czy zepsuje cały smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można dodać. Smaku nie popsuje, a kto wie, czy dzięki temu nie będzie jeszcze lepsze ;)

      Usuń
    2. Wyszły pyszne, świetny przepis fasolka jest obłędna nawet z ketchupem palce lizac:-D

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! Smacznego 😃

      Usuń
  13. Czy pasatem można zastąpić przecierem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passata pomidorowa to nic innego jak właśnie przecier pomidorowy, czyli mówiąc dosłownie przetarte pomidory. Można jej więc śmiało użyć przy tym przepisie.

      Usuń