poniedziałek, 12 sierpnia 2013

KONSERWOWE KORECZKI OGÓRKOWE




Ogórki małe kiszę lub konserwuję w całości, duże przeznaczam na sałatki a ze  średnich najłatwiej przygotować takie ogórkowe koreczki. Tą samą zalewą można też zalać oczywiście małe ogóreczki w całości. 

Składniki na 4 litrowe słoiki:

  • ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • 1 marchewka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 kwiaty kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka gorczycy

Zalewa:

  • 6 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 ½ łyżki soli

Ogórki myjemy i kroimy na szerokie krążki. Ciasno układamy w słoikach przekładając kawałkami czosnku, krążkami cebuli i słupkami marchewki. Na koniec wsypujemy po ¼ łyżeczki gorczycy, po ziarenku ziela angielskiego i pieprzu, po liściu laurowym i gałązce kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz