Ogórki małe kiszę lub konserwuję w całości, duże przeznaczam
na sałatki a ze średnich najłatwiej
przygotować takie ogórkowe koreczki. Tą samą zalewą można też zalać oczywiście
małe ogóreczki w całości.
Składniki na 4
litrowe słoiki:
- ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
- 1 marchewka
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 kwiaty kopru
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka gorczycy
Zalewa:
- 6 szkl. wody
- 1 szkl. octu
- 2/3 szkl. cukru
- 1 ½ łyżki soli
Ogórki myjemy i kroimy na szerokie krążki. Ciasno układamy w
słoikach przekładając kawałkami czosnku, krążkami cebuli i słupkami marchewki.
Na koniec wsypujemy po ¼ łyżeczki gorczycy, po ziarenku ziela angielskiego i
pieprzu, po liściu laurowym i gałązce kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy ogórki,
zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz