wtorek, 27 sierpnia 2013

TORT NA 18-STE URODZINY




Ten śmieszny torcik wykonałam na konkretne zamówienie dla znajomej. Trochę wahałam się z jego przyjęciem, ale w efekcie postanowiłam zmierzyć się z tym nietypowym wyzwaniem cukierniczym. Najtrudniejszy okazał się plan wstępny z wyrysowaniem szablonu i dopasowaniem blaszek, a samo wykonanie poszło już gładko. Może ktoś wykorzysta moje doświadczenia z tych zmagań;)

Z biszkoptowych resztek pozostałych po wykrojeniu kształtu zrobiłam oczywiście bajaderki.

Biszkopt na blaszkę o wym. 21 x 26 cm:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maki pszennej
  • 1/3 szkl. maki ziemniaczanej
Biszkopt na blaszkę o wym. 15 x 18 cm:
  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowo-brzoskwiniowa
  • ½ l śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
Dekoracja:
  • ½ l śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • barwniki spożywcze w 2 kolorach
Biszkopty: Pieczemy oddzielnie dwa biszkopty, na blaszkach o wymiarach podanych wyżej lub podobnych.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta używając miksera na najwolniejszych obrotach.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać  i wstawić do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C na ok. 30-40 min. 

Masa śmietanowo-brzoskwiniowa: Brzoskwinie z syropu pokroić w niewielkie plasterki. Syrop zachować.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej wody, lekko przestudzić i nadal ciepłą wlewać wolno do śmietany, wciąż ubijając.

Dekoracja: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, lekko przestudzić i nadal ciepłą wlewać wolno do śmietany, wciąż ubijając. ¼ część masy odłożyć do oddzielnej miseczki, dodać barwnik w kolorze, którym chcemy wykonać napis i dobrze wymieszać. Do pozostałej masy dodać drugi barwnik.

Wykonanie: Zimne biszkopty wyjąć z blaszek. Nożem wyciąć kształt wg załączonego poniżej zdjęcia lub wg własnego pomysłu. Aby ułatwić sobie pracę, wcześniej możemy narysować kontury na papierze, a potem odwzorować je na cieście. Następnie poszczególne kawałki biszkoptu przeciąć poziomo na 3 płaty, jak do tortu. Każdy blat nasączyć sokiem z brzoskwiń. Układać kolejno: pierwsza warstwa ciasta, ½ masy śmietanowej, ½ kawałków brzoskwiń rozłożonych równomiernie na masie śmietanowej, druga warstwa ciasta, ½ masy śmietanowej, ½ kawałków brzoskwiń rozłożonych równomiernie na masie śmietanowej i trzecia warstwa ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować barwioną bitą śmietaną wg własnego pomysłu i możliwości. 



3 komentarze:

  1. Mam pytanie ile kilogramow miał ten torcik? :) prosze o szybka odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ważyłam tego tortu, ale był dość duży i ciężki. Myślę, że ważył co najmniej 2 kg.

      Usuń