Ten śmieszny torcik wykonałam na konkretne zamówienie dla
znajomej. Trochę wahałam się z jego przyjęciem, ale w efekcie postanowiłam
zmierzyć się z tym nietypowym wyzwaniem cukierniczym. Najtrudniejszy okazał się
plan wstępny z wyrysowaniem szablonu i dopasowaniem blaszek, a samo wykonanie
poszło już gładko. Może ktoś wykorzysta moje doświadczenia z tych zmagań;)
Z biszkoptowych resztek pozostałych po wykrojeniu kształtu
zrobiłam oczywiście bajaderki.
Biszkopt na blaszkę
o wym. 21 x 26 cm:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. maki pszennej
- 1/3 szkl. maki ziemniaczanej
Biszkopt na blaszkę
o wym. 15 x 18 cm:
- 4 jajka
- ½ szkl. cukru
- ½ szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa
śmietanowo-brzoskwiniowa
- ½ l śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń
Dekoracja:
- ½ l śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- barwniki spożywcze w 2 kolorach
Biszkopty: Pieczemy oddzielnie dwa biszkopty, na
blaszkach o wymiarach podanych wyżej lub podobnych.
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a potem
żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta używając miksera na
najwolniejszych obrotach.
Dno blaszki
wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika z termoobiegiem
rozgrzanego do 1700C na ok. 30-40 min.
Masa
śmietanowo-brzoskwiniowa: Brzoskwinie z syropu pokroić w niewielkie plasterki. Syrop zachować.
Śmietanę ubić
z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej wody, lekko
przestudzić i nadal ciepłą wlewać wolno do śmietany, wciąż ubijając.
Dekoracja: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na
sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, lekko przestudzić i nadal
ciepłą wlewać wolno do śmietany, wciąż ubijając. ¼ część masy odłożyć do oddzielnej
miseczki, dodać barwnik w kolorze, którym chcemy wykonać napis i dobrze wymieszać.
Do pozostałej masy dodać drugi barwnik.
Wykonanie: Zimne biszkopty wyjąć z blaszek. Nożem
wyciąć kształt wg załączonego poniżej zdjęcia lub wg własnego pomysłu. Aby
ułatwić sobie pracę, wcześniej możemy narysować kontury na papierze, a potem odwzorować
je na cieście. Następnie poszczególne kawałki biszkoptu przeciąć poziomo na 3
płaty, jak do tortu. Każdy blat nasączyć sokiem z brzoskwiń. Układać kolejno:
pierwsza warstwa ciasta, ½ masy śmietanowej, ½ kawałków brzoskwiń rozłożonych
równomiernie na masie śmietanowej, druga warstwa ciasta, ½ masy śmietanowej, ½ kawałków
brzoskwiń rozłożonych równomiernie na masie śmietanowej i trzecia warstwa
ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować barwioną bitą śmietaną wg własnego
pomysłu i możliwości.
Mam pytanie ile kilogramow miał ten torcik? :) prosze o szybka odpowiedz.
OdpowiedzUsuńNiestety nie ważyłam tego tortu, ale był dość duży i ciężki. Myślę, że ważył co najmniej 2 kg.
Usuń:)
OdpowiedzUsuń