Pyszne, puszyste i wilgotne muffinki z wylewającym się
granatem borówek. Polecam!
Składniki na ok. 15 szt.:
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju
- sok z ½ cytryny
- 250 g borówek amerykańskich
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do
pieczenia a w drugiej maślankę, olej, sok z cytryny i jajka. Mokre składniki
wlewamy do suchych i mieszamy tylko tyle, aby połączyły się wszystkie składniki.
Na koniec wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy łyżką
porcje ciasta odrobinę poniżej brzegu papilotki. Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 20 min. Studzimy na
kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz