Patriotyczne ciasto w kształcie polskiej flagi na nasze
piękne święta majowe. Przyznam szczerze, że kiedy znalazłam je na stronie Moje wypieki, pomyślałam że pewnie ładniej się prezentuje niż smakuje. Na szczęście bardzo
się myliłam, bo jego smak po prostu mnie zachwycił! Masa serowa jest niezwykle
delikatna, rozpływająca się w ustach i świetnie komponuje się z ciastem i
kremem. Z pewnością znajdę jeszcze niejedną okazję aby je upiec.
Masa serowa:
- 600 g zmielonego twarogu
- ¾ szkl. cukru
- 2 jajka
- ½ szkl. kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 krople aromatu waniliowego
- 1 i ¼ szkl. mąki pszennej
- ¾ szkl. cukru
- ½ łyżki kakao
- 1 jajko
- ¾ szkl. oleju słonecznikowego
- ½ szkl. maślanki lub kefiru
- 2 krople aromatu waniliowego
- ½ łyżki octu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- czerwony barwnik spożywczy
- 200 g kremowego serka kanapkowego np. Delikate lub Turek
- 140 g miękkiego masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 krople aromatu waniliowego
Masa serowa: Wszystkie składniki utrzeć na gładką
masę. Dno blaszki o wym 30x16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej
masę serową. Piec przez ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1500C
bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a po wyjęciu chłodzić
przez kilka godzin w lodówce.
Ciasto Red Velvet: W pierwszej misce wymieszać mąkę,
kakao i cukier. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać olej, maślankę, aromat waniliowy i barwnik (tyle, aby uzyskać ładny, czerwony kolor). Dobrze wymieszać. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać
do połączenia się wszystkich składników.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę i wymieszać. Po powstaniu
piany szybko wlać ją do ciasta i wymieszać.
Ciasto wylać do identycznej blaszki jak masę serową i piec
przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.. Pozostawić w
formie do przestudzenia, po czym wyjąć je z blaszki i delikatnie ściąć cienką
warstwę boków i wierzchu, wyrównując je. Ścinki ciasta dosuszyć w piekarniku i
pokruszyć.
Krem: Masło utrzeć na puch i dalej ucierając
stopniowo dodawać cukier, serek i aromat waniliowy.
Wykonanie: Ciasto Red Velvet smarujemy kilkoma
łyżkami kremu i ostrożnie wykładamy na nie mocno schłodzony sernik. Wierzch i
boki smarujemy resztą kremu. Połowę ciasta obsypać czerwonymi okruszkami tworząc
flagę Polski. Przechowywać w lodówce.
Fajny ten sernik :)
OdpowiedzUsuńwow! takiego ciasta jeszcze nie widziałam.aż żałuję, że zobaczyłam go dopiero teraz, kiedy w mojej lodówce już chłodzi się sernik na zimno...pewnie zamiast niego zrobiłabym to ciasto- wszak okazja idealna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 6niebo
Tak patriotycznie :)
OdpowiedzUsuńKasia
Wygląda bardzo kusząco! :)
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Rewelacyjny pomysł! Nie dość, że fajnie wygląda, to musi być zapewne pyszny skoro to połączenie Red Velvet i sernika.... mmmmm.... ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń