wtorek, 21 maja 2013

TARTA Z RABARBAREM I BITĄ ŚMIETANĄ




Lubię tarty bo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają. W sezonie rabarbarowych chciałam upiec choć jedną z rabarbarem, więc niewiele myśląc przystąpiłam do dzieła. Kwaskowa masa rabarbarowa świetnie komponuje się z bitą śmietaną, zarówno wizualnie jak i smakowo. Polecam!

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
Masa rabarbarowa:
  • 400-500 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 100 ml mleka
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko i śmietanę. Dobrze wyrobić, uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godz.
Rabarbar obrać i pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i rozgotować na jednolitą masę. Budyń wymieszać z mlekiem, wlać do rabarbaru i zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki do tarty. Wyłożyć masę rabarbarową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C na ok. 25 min.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jeśli będziemy tartę dłużej przechowywać do śmietany dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Ubitą śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy wierzch tarty według uznania. Przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. W pierwszej chwili myślałam, że to tarta ze szpinakiem, bo taka zielona ;)
    Uwielbiam rabarbar, w tartach smakuje wyjątkowo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń