Lubię tarty bo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej
znikają. W sezonie rabarbarowych chciałam upiec choć jedną z rabarbarem, więc
niewiele myśląc przystąpiłam do dzieła. Kwaskowa masa rabarbarowa świetnie
komponuje się z bitą śmietaną, zarówno wizualnie jak i smakowo. Polecam!
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Masa rabarbarowa:
- 400-500 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny
Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko i śmietanę.
Dobrze wyrobić, uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godz.
Rabarbar obrać i pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do
garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i rozgotować na jednolitą masę. Budyń
wymieszać z mlekiem, wlać do rabarbaru i zagotować. Zdjąć z ognia i
przestudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki
blaszki do tarty. Wyłożyć masę rabarbarową i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 1800C na ok. 25 min.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jeśli będziemy tartę dłużej
przechowywać do śmietany dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie
gorącej wody. Ubitą śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy wierzch tarty
według uznania. Przechowujemy w lodówce.
Wyszła cudowna!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
UsuńW pierwszej chwili myślałam, że to tarta ze szpinakiem, bo taka zielona ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar, w tartach smakuje wyjątkowo dobrze :)