Bułki te powstały na bazie wielokrotnie wypróbowanego
przepisu Liski na bułkę wrocławską (u mnie tutaj). W tej wersji świetnie sprawdzą się na pikniku czy jako
drugie śniadanie do pracy. Mój mąż je uwielbia i wciąż o nie prosi!
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 160 ml mleka
- 200 ml wody
- 30 g oleju
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany do posmarowania
Nadzienie:
- 40 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 5 dag żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- pieprz
Z drożdży, cukru i lekko ciepłego mleka przygotować rozczyn
i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Po tym czasie rozczyn wraz z
pozostałymi składnikami dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski oprószonej mąką,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, przysmażyć na oleju.
Przyprawić pieprzem i vegetą. Przestudzone pieczarki wymieszać z drobno startym
żółtym serem i natką pietruszki.
Ciasto podzielić na 12 równych części, formując każdą na
płaski placek. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę nadzienia i zlepiając
brzegi do środka uformować podłużną bułeczkę. Bułki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym
miejscu na ok. 20-30 min. Po tym czasie wierzch każdej bułeczki posmarować
śmietaną. Piec 20 min w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 stopniach bez termoobiegu.
Studzić na kratce.
W maszynie do pieczenia chleba:
W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z
instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy
program do wyrabiana ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym
czasie postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.
Czuję, że też będę musiała takie przygotować na najbliższy piknik! :)
OdpowiedzUsuńtakie bułeczki są świetne - ja robiłam swoje kiedyś jeszcze z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuń