czwartek, 9 maja 2013

BUŁKI Z PIECZARKOWYM NADZIENIEM



Bułki te powstały na bazie wielokrotnie wypróbowanego przepisu Liski na bułkę wrocławską (u mnie tutaj). W tej wersji  świetnie sprawdzą się na pikniku czy jako drugie śniadanie do pracy. Mój mąż je uwielbia i wciąż o nie prosi!

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 30 g oleju
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany do posmarowania
Nadzienie:
  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • pieprz
Z drożdży, cukru i lekko ciepłego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Po tym czasie rozczyn wraz z pozostałymi składnikami dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, przysmażyć na oleju. Przyprawić pieprzem i vegetą. Przestudzone pieczarki wymieszać z drobno startym żółtym serem i natką pietruszki.
Ciasto podzielić na 12 równych części, formując każdą na płaski placek. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę nadzienia i zlepiając brzegi do środka uformować podłużną bułeczkę. Bułki wyłożyć na blaszkę pokrytą  papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20-30 min. Po tym czasie wierzch każdej bułeczki posmarować śmietaną. Piec 20 min w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 stopniach bez termoobiegu.
Studzić na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiana ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym czasie postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

2 komentarze:

  1. Czuję, że też będę musiała takie przygotować na najbliższy piknik! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie bułeczki są świetne - ja robiłam swoje kiedyś jeszcze z kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń