piątek, 24 maja 2013

KRUPNIK ZE SZCZAWIEM




Na pomysł dodania szczawiu do krupniku natknęłam się kilka lat temu w jakiejś gazecie. Bardzo nam w tej wersji smakuje, więc jadamy taki krupnik dość często, zwłaszcza latem. Szczaw dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Radzę wypróbować!

  • 2 l rosołu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • garść szczawiu
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • ½ szkl. śmietany
  • sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy przez kilka minut na patelni z olejem. Przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę i kaszę. Zalewamy rosołem i gotujemy wszystko razem pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft przez 8 min lub pod zwykłą pokrywką przez ok. 20 min do miękkości warzyw.
W tym czasie przebrać i wypłukać szczaw. Drobno go pokroić i poddusić na 1 łyżce masła. Dodać do zupy i zagotować.
Śmietanę hartujemy małą ilością gorącej zupy, wlewamy do reszty, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz