Na pomysł dodania szczawiu do krupniku natknęłam się kilka
lat temu w jakiejś gazecie. Bardzo nam w tej wersji smakuje, więc jadamy taki
krupnik dość często, zwłaszcza latem. Szczaw dodaje mu niepowtarzalnego
charakteru. Radzę wypróbować!
- 2 l rosołu drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 6 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- garść szczawiu
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- ½ szkl. śmietany
- sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i ścieramy
na dużych oczkach tarki. Dusimy przez kilka minut na patelni z olejem.
Przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę i kaszę.
Zalewamy rosołem i gotujemy wszystko razem pod pokrywą szybkowarową na poziomie
soft przez 8 min lub pod zwykłą pokrywką przez ok. 20 min do miękkości warzyw.
W tym czasie przebrać i wypłukać szczaw. Drobno go pokroić i
poddusić na 1 łyżce masła. Dodać do zupy i zagotować.
Śmietanę hartujemy małą ilością gorącej zupy, wlewamy do reszty,
mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też
posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz