Przepis na sos ogórkowy znalazłam w gazecie „Przepisy
czytelników”. Najczęściej podaję go do karkówki duszonej, bo taką lubimy
najbardziej, ale można go też serwować z karkówką smażoną, pieczoną w
piekarniku lub grillowaną – jak kto lubi.
- 4 plastry karkówki
- 2 średnie cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 500 ml bulionu
- 250 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- 1/3 szkl. soku z ogórków konserwowych
- sól, pieprz
Karkówkę obsmażamy na dobrej patelni bez tłuszczu lub z
odrobiną oleju po kilka minut z każdej ze stron, przekładamy do garnka,
przyprawiamy solą i pieprzem i podlewamy odrobiną wody. Na tłuszczu wytopionym
ze smażenia karkówki dusimy cebule pokrojone w półksiężyce. Połowę cebuli
dodajemy do karkówki i dusimy pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez
12 min lub w zwykłym garnku na wolnym ogniu przez ok. 45 min do miękkości
mięsa.
W tym czasie ogórki kroimy w plastry i dodajemy do cebuli
pozostałej na patelni. Chwilę razem dusimy, oprószamy mąką i wciąż mieszając
podsmażamy na jasno-złoty kolor. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 min.
Dodajemy sok z ogórków, śmietanę i zioła. Do sosu przekładamy gotową karkówkę i
chwilkę razem podgrzewamy. Podajemy do ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz