środa, 29 maja 2013

KARKÓWKA W SOSIE OGÓRKOWYM



Przepis na sos ogórkowy znalazłam w gazecie „Przepisy czytelników”. Najczęściej podaję go do karkówki duszonej, bo taką lubimy najbardziej, ale można go też serwować z karkówką smażoną, pieczoną w piekarniku lub grillowaną – jak kto lubi.

  •  4 plastry karkówki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • 1/3 szkl. soku z ogórków konserwowych
  • sól, pieprz

Karkówkę obsmażamy na dobrej patelni bez tłuszczu lub z odrobiną oleju po kilka minut z każdej ze stron, przekładamy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem i podlewamy odrobiną wody. Na tłuszczu wytopionym ze smażenia karkówki dusimy cebule pokrojone w półksiężyce. Połowę cebuli dodajemy do karkówki i dusimy pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez 12 min lub w zwykłym garnku na wolnym ogniu przez ok. 45 min do miękkości mięsa.
W tym czasie ogórki kroimy w plastry i dodajemy do cebuli pozostałej na patelni. Chwilę razem dusimy, oprószamy mąką i wciąż mieszając podsmażamy na jasno-złoty kolor. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy sok z ogórków, śmietanę i zioła. Do sosu przekładamy gotową karkówkę i chwilkę razem podgrzewamy. Podajemy do ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz