Kaszankę jadamy tylko w takiej postaci. Najczęściej na
ciepłe śniadania z kromką chleba lub do obiadu z ziemniakami i kiszonym
ogórkiem. Lubimy kiedy jest mocno wysmażona, do tego stopnia, że tworzą się z
niej suche, przesypujące się grudki. Taka jest najsmaczniejsza!
- 500 g kaszanki lub krupnioków
- 2 cebule
- 4 jajka
- sól, pieprz
- olej
Cebule kroimy w kostkę, kaszankę w plasterki a jajka
roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy cebulę,
lekko ją solimy i szklimy na małym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kaszankę i
mieszamy do czasu aż się rozpuści. Wlewamy jajka i cały czas mieszając smażymy
przez kilka minut, do czasu aż wszystko się ładnie podsmaży i przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz