poniedziałek, 6 maja 2013

KASZANKA Z JAJKIEM




Kaszankę jadamy tylko w takiej postaci. Najczęściej na ciepłe śniadania z kromką chleba lub do obiadu z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Lubimy kiedy jest mocno wysmażona, do tego stopnia, że tworzą się z niej suche, przesypujące się grudki. Taka jest najsmaczniejsza!

  • 500 g kaszanki lub krupnioków
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • olej
Cebule kroimy w kostkę, kaszankę w plasterki a jajka roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy cebulę, lekko ją solimy i szklimy na małym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kaszankę i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Wlewamy jajka i cały czas mieszając smażymy przez kilka minut, do czasu aż wszystko się ładnie podsmaży i przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz