poniedziałek, 13 maja 2013

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KISZONĄ KAPUSTĄ




Oryginalna zapiekanka o ciekawym smaku pieczonej kiszonej kapusty. Z dodatkiem białej kiełbasy, u mnie tym razem drobiowej parzonej, ale robiłam też z białą wieprzową, a nawet zwykłą śląską i w każdym przypadku wychodzi pysznie.

  • 200 g ryżu
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 400 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki przyprawy typu Vegeta
  • sól, pieprz
  • olej

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę drobno pokroić. Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w półksiężyce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić Vegetą, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec pod przykryciem przez ok. 45 min w temp. 1800C.

Przepis pochodzi z gazetki „Przepisy czytelników”.    

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz