Oryginalna zapiekanka o ciekawym smaku pieczonej kiszonej kapusty.
Z dodatkiem białej kiełbasy, u mnie tym razem drobiowej parzonej, ale robiłam też
z białą wieprzową, a nawet zwykłą śląską i w każdym przypadku wychodzi pysznie.
- 200 g ryżu
- 800 g kiszonej kapusty
- 400 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki przyprawy typu Vegeta
- sól, pieprz
- olej
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę drobno pokroić.
Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kiełbasę obrać ze skórki
i pokroić w półksiężyce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki
wymieszać, doprawić Vegetą, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec pod przykryciem przez ok. 45 min w
temp. 1800C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz