Moja wersja
popularnego makaronu z sosem mięsno-pomidorowym, a przy okazji jedno z naszych
ulubionych dań. Proste i ekspresowe wykonanie, w mig znika z talerzy, no i ile zabawy mają dzieci z wciąganiem makaronu;)
- 400 g makaronu spaghetti
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki przyprawy typu Vegeta
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- tarty żółty ser
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- olej
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Po chwili
dodajemy do niej rozdrobnione mięso i smażymy do czasu aż się ładnie
przyrumieni. Do mięsa dodajemy pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę,
vegetę, pieprz, cukier, oregano i bazylię. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15
min. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Na
talerze wykładamy gorący makaron, polewamy sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy
serem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz