wtorek, 7 maja 2013

SPAGHETTI BOLOGNESE




Moja wersja popularnego makaronu z sosem mięsno-pomidorowym, a przy okazji jedno z naszych ulubionych dań. Proste i ekspresowe wykonanie, w mig znika z talerzy, no i ile zabawy mają dzieci z wciąganiem makaronu;)

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki przyprawy typu Vegeta
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • tarty żółty ser
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Po chwili dodajemy do niej rozdrobnione mięso i smażymy do czasu aż się ładnie przyrumieni. Do mięsa dodajemy pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, pieprz, cukier, oregano i bazylię. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Na talerze wykładamy gorący makaron, polewamy sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy serem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz