czwartek, 30 maja 2013

POTRAWKA Z GOTOWANEGO KURCZAKA




Potrawka z gotowanego kurczaka należy do naszych ulubionych propozycji obiadowych. Pyszna, zdrowa i kolorowa, z dużą ilością sosu, zawsze wszystkim smakuje. Polecam!

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Udka z kurczaka porcjujemy i zdejmujemy z nich skórę. Wkładamy do garnka i zalewamy ½ litra wody. Zagotowujemy i łyżką cedzakową zdejmujemy powstałe szumowiny.
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym. Solimy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 min. do miękkości mięsa (pod pokrywą szybkowarową przez 10 min na poziomie turbo).
Mięso wyjmujemy z sosu. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną, hartujemy gorącym sosem, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę i ponownie wkładamy mięso. Dusimy razem na małym ogniu przez ok. 5 min.
Podajemy z kaszą jaglaną lub ryżem w towarzystwie ulubionej surówki.

2 komentarze:

  1. Smacznie. właśnie szukałam takiego prostego i szybkiego dania. Pewnie w najbliższym czasie skorzystam z niego :) Często korzystałam z przepisów ze strony http://www.sprawdzonydrob.pl/, ale teraz Pewnie przerzucę się tutaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, będzie mi bardzo miło;)

      Usuń