Potrawka z gotowanego kurczaka należy do naszych ulubionych
propozycji obiadowych. Pyszna, zdrowa i kolorowa, z dużą ilością sosu, zawsze wszystkim smakuje.
Polecam!
- 4 udka z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Udka z kurczaka porcjujemy i zdejmujemy z nich skórę.
Wkładamy do garnka i zalewamy ½ litra wody. Zagotowujemy i łyżką cedzakową
zdejmujemy powstałe szumowiny.
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i ścieramy
na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa razem z ziarnami pieprzu, ziela
angielskiego i liściem laurowym. Solimy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40
min. do miękkości mięsa (pod pokrywą szybkowarową przez 10 min na poziomie
turbo).
Mięso wyjmujemy z sosu. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną,
hartujemy gorącym sosem, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę i ponownie wkładamy mięso. Dusimy
razem na małym ogniu przez ok. 5 min.
Podajemy z kaszą jaglaną lub ryżem w towarzystwie ulubionej
surówki.
Smacznie. właśnie szukałam takiego prostego i szybkiego dania. Pewnie w najbliższym czasie skorzystam z niego :) Często korzystałam z przepisów ze strony http://www.sprawdzonydrob.pl/, ale teraz Pewnie przerzucę się tutaj :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, będzie mi bardzo miło;)
UsuńPrzepyszne! sos jest lekki i bardzo smaczny z ryżem idealnie pasuje i ten gotowany kurczak :) super pomysł
OdpowiedzUsuńświetny przepis, dzisiaj robię :)
OdpowiedzUsuń