Aronia w tym roku skorzystała na upalnym lecie i nie
czekając do przymrozków dojrzała już pod koniec sierpnia. Większą cześć zbioru
przeznaczyłam oczywiście na soki. Od niedawna posiadam sokownik, dzięki czemu ich
robienie stało się dziecinnie proste. Z 3 kg aronii otrzymałam w ten sposób ponad
2 litry gęstego soku. Osobom bez sokownika niezmiennie polecam swój tradycyjny
przepis na syrop z aronii. Niezależnie od sposobu każdy powinien sobie zrobić
zapas tego niezwykle zdrowego soku. Polecam!
- 3 kg aronii
- 1,5 kg cukru
Przebraną i umytą aronię (może być wcześniej przemrożona)
wkładamy do górnego garnka-sita zasypując 500 g cukru. Do dolnego garnka
sokownika wlewamy wody do ¾ jego wysokości. Stawiamy na ogniu i parujemy ok. 2
godzin, zlewając w międzyczasie wytwarzający się sok, kontrolując i
uzupełniając wodę w dolnym garnku oraz mieszając aronię, aby oddała jak
najwięcej soku.
Do otrzymanego soku dodajemy 1 kg cukru i doprowadzamy do
wrzenia. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek i natychmiast
zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Zaskakujący przepis...Ja nie gotuję soku , prosto z sokownika do słoików i tyle. Może stać i dwa lata i nie psuje się :)
OdpowiedzUsuńMożna i tak. Ja niestety nie mam cierpliwości, aby stać przy sokowniku ze słoikami i pilnować ich napełniania, bo przecież trzeba je zakręcać póki gorące, jeśli nie chcę później pasteryzować. Sposób zależy raczej od organizacji pracy i własnych przyzwyczajeń, bo przecież końcowy efekt w postaci pysznego soku zawsze będzie ten sam ;)
UsuńJa gotuję później i dodaję dopiero cukier żeby połową cukru nie została w odpadach
UsuńA ja gotuję bo słodzę dopiero później żeby cukru nie marnować😊
UsuńCzęść aronii robię z cukrem a część bez cukru
OdpowiedzUsuńNie psuje się bez cukru?
OdpowiedzUsuńJa zalewam poszczególne partie soku do garnka. Jak już wszystko zaleje, próbuje. Ewentualnie dodaje cukier jak za mało słodki. Potem rozlewam po 1 dniu , po zagotowniu do słoików i pasteryzuję. To jest wygodniejsze. Dodajcie jeszcze goździki i kardamon w ziarenkach. Miodzio
OdpowiedzUsuńIle czasu może stać po otwarciu ???
OdpowiedzUsuńW lodówce 2 - 3 dni. Dłużej nie testowałam. Sok robię zwykle w małych słoikach, tak aby po otwarciu zużyć go w ciągu jednego dnia i taka metoda sprawdza nam się najlepiej.
Usuń