piątek, 3 sierpnia 2018

OGÓRKI W POMIDORACH




Sałatki ogórkowe w słoikach świetnie sprawdzają się do zimowych obiadów. Wszystkie warzywa mam z własnego ogródka, więc tanim kosztem zapełniam całą spiżarnię. Ogórki w pomidorach są słodko-kwaśne i chrupiące. Z pewnością wszystkim posmakują!  

Składniki na 10  słoików o pojemności 500 ml:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • duży pęczek natki pietruszki
Zalewa:

Ogórki dokładnie myjemy. Marchew i cebulę obieramy. W robocie kuchennym szatkujemy warzywa na niezbyt grube plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw.
Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą przelewamy do warzyw. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i przekładamy do słoików.  Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz