Sałatki ogórkowe w słoikach świetnie sprawdzają się do zimowych
obiadów. Wszystkie warzywa mam z własnego ogródka, więc tanim kosztem zapełniam
całą spiżarnię. Ogórki w pomidorach są słodko-kwaśne i chrupiące. Z pewnością
wszystkim posmakują!
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
- duży pęczek natki pietruszki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
Ogórki dokładnie myjemy. Marchew i cebulę obieramy. W robocie
kuchennym szatkujemy warzywa na niezbyt grube plasterki. Natkę pietruszki
drobno siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw.
Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą przelewamy do warzyw.
Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i
przekładamy do słoików. Zakręcamy i
pasteryzujemy 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz