poniedziałek, 13 sierpnia 2018

SERNIK 3 CZEKOLADY - NA ZIMNO




Wielbicielom czekolady proponuję prosty sernik bez pieczenia z trzema pysznie czekoladowymi warstwami. Do jego wykonania koniecznie trzeba użyć czekolady dobrej jakości, która zapewni dobry smak i bezproblemowe wykonanie. To taka duża porcja „ptasiego mleczka”.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Polewa:
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

1 warstwa: Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej (tzn. szklaną lub metalową miskę z połamaną czekoladą ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby dno miski ogrzewała jedynie para wodna) i studzimy do temperatury pokojowej. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody i również studzimy do temperatury pokojowej. 100 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. 1/3 twarogu z wiaderka (ok. 330 g) miksujemy z płynną czekoladą i żelatyną. Dodajemy 6 łyżek cukru pudru, a następnie bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą (wypuszczając jej krawędzie poza dno blaszki bez problemu przeniesiemy gotowe ciasto na paterę). Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki lub na niecałe 10 minut do zamrażarki.

2 warstwa: Mleczną czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody i również studzimy do temperatury pokojowej. 100 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Połowę pozostałego twarogu (ok. 330 g) miksujemy z płynną czekoladą i żelatyną. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru, a następnie bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i przelewamy na pierwszą warstwę sernika. Formę ponownie wstawiamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.

3 warstwa: Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody i również studzimy. 100 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Resztę twarogu (ok. 330 g) miksujemy z płynną czekoladą i żelatyną (nie dodajemy cukru pudru). Dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy i przelewamy na drugą warstwę sernika. Formę ponownie wstawiamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.

Polewa: Czekoladę mleczną drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i wrzącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do uzyskania aksamitnej polewy. Sernik wyciągamy z formy i polewamy przestudzoną polewą.

8 komentarzy: