Słoik tego pysznego dżemu otrzymałam kiedyś od koleżanki.
Zachwyciłam się nim tak bardzo, że natychmiast poprosiłam o przepis, który na szczęście
nie okazał się skrywaną od lat tajemnicą rodzinną;) Na jego podstawie,
modyfikując nieco proporcje składników stworzyłam swoją własną wersję. Jest
rewelacyjnie pyszny, w radosnym, słonecznym kolorze, z dominującym aromatem
pomarańczy. Córka mówi na niego „dyniowy miodek” i z apetytem zjada kolejne
kanapki;) Gorąco polecam!
Składniki na 8 małych słoiczków:
- 1,20 kg dyni
- 4 jabłka
- 4 pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 700 g cukru
Obraną i pozbawioną nasion dynię kroimy w kostkę, wkładamy
do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę, aż dynia
zacznie się rozgotowywać.
W tym czasie sparzamy 2 pomarańcze i na drobnych oczkach
tarki ścieramy ich skórkę (tylko pomarańczową część). Resztę pomarańczy obieramy,
dokładnie czyścimy z białych skórek i rozdrabniamy.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w
niewielką kostkę. Dodajemy do dyni razem z rozdrobnionymi pomarańczami i dusimy
wszystko razem przez kolejną godzinę, często mieszając.
Po tym czasie wsypujemy cukier. Mieszając gotujemy do
momentu uzyskania pożądanej gęstości, ok. 45 minut. Na sam koniec dodajemy
starte skórki z pomarańczy oraz sok z cytryny. W celu sprawdzenia czy dżem jest
już dobry, należy schłodzić mały talerzyk w zamrażalce i wylać na niego kroplę
dżemu. Jeśli kropla szybko krzepnie, dżem jest gotowy i możemy go przekładać do
słoików. Mocno je zakręcamy i odstawiamy bez pasteryzowania.
Piękny ma kolor, taki jesienny :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pięknie, a jak smakuje? ;)
OdpowiedzUsuńWybornie słodko, pomarańczowo... Ale najlepiej samemu spróbować i ocenić;)
UsuńJa robie dzem dyniowy bez jablek ale dodaje zblendowaną skorke pomaranczowa,ktora zazwyczaj przed swietami gotuje a potem blenduje i mroze w malenkich silikonowych foremkach.Zazwyczaj wykorzystywalam do lukru do buleczek.A w tym roku do takiego dzemiku.Gdy dynia sie juz ladnie ugotuje dodaje taka skorke, ocieram skorke z jednej cytryny i sok z 1cytryny.Dosladzam do smaku wychodzi przepyszny dzemik:-) Proporcje wedlug uznania:-)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tym mrożeniem skórki pomarańczowej. Chętnie wykorzystam przy najbliższej okazji;)
UsuńZrobiłam go dzisiaj,pracy masa,ale efekt wspaniały,kolor jak na zdjeciu,a smak m.......dodałam mniej cukru i sok z jednej cytryny,naprawdę pychotka.
OdpowiedzUsuń