piątek, 4 października 2013

DŻEM Z DYNI, POMARAŃCZY I JABŁEK




Słoik tego pysznego dżemu otrzymałam kiedyś od koleżanki. Zachwyciłam się nim tak bardzo, że natychmiast poprosiłam o przepis, który na szczęście nie okazał się skrywaną od lat tajemnicą rodzinną;) Na jego podstawie, modyfikując nieco proporcje składników stworzyłam swoją własną wersję. Jest rewelacyjnie pyszny, w radosnym, słonecznym kolorze, z dominującym aromatem pomarańczy. Córka mówi na niego „dyniowy miodek” i z apetytem zjada kolejne kanapki;) Gorąco polecam! Z tej porcji otrzymałam 8 niewielkich słoiczków.

  • 1,20 kg dyni
  • 4 pomarańcze
  • 4 jabłka
  • 1 kg cukru

Obraną i pozbawioną nasion dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez 1 godz., aż dynia zacznie się rozgotowywać.
W tym czasie sparzamy 2 pomarańcze i na drobnych oczkach tarki ścieramy ich skórkę. Resztę pomarańczy obieramy, dokładnie czyścimy z białych skórek i rozdrabniamy.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do dyni razem z rozdrobnionymi pomarańczami i dusimy wszystko razem przez kolejną godzinę, często mieszając.
Po tym czasie wsypujemy cukier, który mocno rozrzedzi nasz dżem. Mieszając gotujemy do momentu uzyskania pożądanej gęstości. U mnie było to jeszcze ok. 45 min. Na sam koniec dodajemy starte skórki z pomarańczy. Nie dodajemy ich wcześniej aby nie zgorzkniały. Możemy też teraz całość zmiksować, aby uzyskać kremową konsystencję dżemu bez kawałków owoców. W celu sprawdzenia czy dżem jest już dobry, należy schłodzić mały talerzyk w zamrażalce i wylać na niego kroplę dżemu. Jeśli kropla szybko krzepnie, dżem jest gotowy i możemy go przekładać do słoików. Mocno je zakręcamy i nie pasteryzujemy. 


3 komentarze:

  1. Brzmi pięknie, a jak smakuje? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybornie słodko, pomarańczowo... Ale najlepiej samemu spróbować i ocenić;)

      Usuń