sobota, 5 października 2013

PLACKI Z DYNI NA SŁODKO




Ekspresowe placuszki z dyni. Do wykonania w kilka chwil na słodki podwieczorek. Mocno dyniowe w smaku i kolorze;) Polecam!

Składniki na 15 placków:

  • 300 g surowej dyni (bez skóry)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, łączymy z jajkami i mąką. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażymy na średnim ogniu na złoto-brązowo z obu stron. Podajemy sowicie oprószone cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Ula robi najlepsze placki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. już takie robiłam fajne z maka kukurydziana trochę swierzo startego imbiru

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie je robię są pyszne a ja mam 9 lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Moja córka Daria też ma 9 lat i najbardziej lubi piec ciasteczka;) Pozdrawiam!!!!

      Usuń