piątek, 29 kwietnia 2016

TORT JAGODOWY




Niezwykle lekki torcik jagodowy wykończony białym kremem śmietankowym.  Dekorując go w zależności od okazji świetnie sprawdzi się w rozpoczynającym się właśnie okresie komunijnym lub na bierzmowaniu. Jego wykonanie jest dość łatwe i niezbyt pracochłonne, a smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem jagodowy:
  • 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 – 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Krem jagodowy: Jagody miksujemy na jednolity mus (jeśli używamy mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i zmiksowane jagody, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy. 

Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Miksujemy.

Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do pieczenia i kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku. Smarujemy połową kremu jagodowego, układamy drugi blat biszkoptu nasączamy go i smarujemy resztą kremu jagodowego. Całość równo dociskamy trzecim blatem biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem śmietankowym. Dekorujemy wg uznania i okazji. 

4 komentarze:

  1. Czy zamiast jagód można użyć dżem jagodowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinno się udać z dżemem równie dobrze jak z samymi jagodami. Nie trzeba wówczas dodawać do kremu cukru pudru, bo dżem jest z pewnością słodzony.

      Usuń