środa, 26 listopada 2014

TRADYCYJNA BABKA MARMURKOWA




 Tradycyjna babka marmurkowa, wg starego przepisu mojej mamy to jedno z pierwszych ciast, które piekłam samodzielnie. Proste, szybkie i lekko zaskakujące, bo nigdy nie wiadomo w jaki wzorek ułożą się warstwy ciasta. Wracam do niego z wielkim sentymentem.

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku i 2 łyżkach mąki, a na koniec śmietanę i pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie, mniej więcej równe części. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a do drugiej 2 łyżki przesianego kakao. Obie części mieszamy do połączenia się składników. Keksówkę o wymiarach dolnych mniej więcej 10 x 22 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tarta. Na dno blaszki wykładamy połowę jasnej masy, następnie połowę masy ciemnej, drugą połowę masy białej i na wierzch resztę masy ciemnej. Lekko wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z blaszki dopiero po przestudzeniu. Oprószamy cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. takie domowe ciasta są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła przepięknie, zapiszę sobie przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Najprostsze bywają najlepsze. Mniam!

    OdpowiedzUsuń