Pomysł na szybki, smaczny obiad. Polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 - 3 duże pory (białe części)
- 1 duża cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml bulionu drobiowego
- masło klarowane
- słodka mielona papryka
- curry
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
gulaszową.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora przekrawamy na pół,
płuczemy i kroimy w cienkie półksiężyce.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka, do lekkiego
zrumienia z wszystkich stron. Przekładamy na talerzyk, oprószamy solą, pieprzem
i curry. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę i pora. Podsmażamy na
średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zrobią się szkliste i lekko
złociste. Oprószamy papryką słodką (ok. ½ łyżeczki), mieszamy i wkładamy
obsmażonego kurczaka. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut, do miękkości
mięsa. Wlewamy zahartowaną śmietanę, zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy
solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z ryżem.
bardzo szybkie i pyszne, ja podawałam z pęczakiem i też pasowało.pozdrawiam
OdpowiedzUsuń