piątek, 21 listopada 2014

PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE POROWYM




Pomysł na szybki, smaczny obiad. Polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 - 3 duże pory (białe części)
  • 1 duża cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • masło klarowane
  • słodka mielona papryka
  • curry
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę gulaszową.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora przekrawamy na pół, płuczemy i kroimy w cienkie półksiężyce.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka, do lekkiego zrumienia z wszystkich stron. Przekładamy na talerzyk, oprószamy solą, pieprzem i curry. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę i pora. Podsmażamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zrobią się szkliste i lekko złociste. Oprószamy papryką słodką (ok. ½ łyżeczki), mieszamy i wkładamy obsmażonego kurczaka. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut, do miękkości mięsa. Wlewamy zahartowaną śmietanę, zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z ryżem.

1 komentarz:

  1. bardzo szybkie i pyszne, ja podawałam z pęczakiem i też pasowało.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń