wtorek, 25 listopada 2014

SAŁATKA RYŻOWA Z PALUSZKAMI SURIMI




Jak zauważyłam, surimi, czyli paluszki rybne o smaku krabowym są ostatnio dość popularne, choć w mojej kuchni do tej pory nieznane. Zakupiłam jedno opakowanie z czystej ciekawości. Specjalnie mnie nie zachwyciły, choć w sałatce sprawdzają się całkiem nieźle. Polecam jako ciekawostkę!

  • 250 g paluszków surimi
  • 100 g ryżu
  • 4 jajka na twardo
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Paluszki surimi kroimy w plasterki, a ogórki, paprykę i jajka w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy z majonezem i jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz