Jak zauważyłam, surimi, czyli paluszki rybne o smaku
krabowym są ostatnio dość popularne, choć w mojej kuchni do tej pory nieznane. Zakupiłam
jedno opakowanie z czystej ciekawości. Specjalnie mnie nie zachwyciły, choć w
sałatce sprawdzają się całkiem nieźle. Polecam jako ciekawostkę!
- 250 g paluszków surimi
- 100 g ryżu
- 4 jajka na twardo
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i
studzimy. Paluszki surimi kroimy w plasterki, a ogórki, paprykę i jajka w
kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy koperek oraz
sól i pieprz do smaku. Mieszamy z majonezem i jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz