sobota, 29 listopada 2014

GULASZ WIEPRZOWY Z WŁOSKĄ KAPUSTĄ




Zimowy gulasz z kapustą włoską. Lekko pikantny, pachnący kminkiem i rozgrzewający. Świetny na obiad z ziemniakami lub gorącą kolację z bagietką. Polecam!

  • 1 kg mięsa wieprzowego, np. z szynki
  • 500 g kapusty włoskiej (ok. ¼ niedużej główki)
  • 2 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę gulaszową. Podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju, do zrumieniania z wszystkich stron. Przekładamy do garnka, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Cebule i marchewki obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa i przekładamy do garnka z mięsem. Zalewamy 1 – 2 szklankami wody i gotujemy 30 minut na średnim ogniu. Dodajemy kapustę pokrojoną w średnią kostkę oraz kminek. Gotujemy kolejne 20 – 30 minut do miękkości mięsa i kapusty (w razie potrzeby podlewamy wodą). Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz