Zimowy gulasz z kapustą włoską. Lekko pikantny, pachnący
kminkiem i rozgrzewający. Świetny na obiad z ziemniakami lub gorącą kolację z bagietką.
Polecam!
- 1 kg mięsa wieprzowego, np. z szynki
- 500 g kapusty włoskiej (ok. ¼ niedużej główki)
- 2 duże cebule
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- olej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę gulaszową.
Podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju, do zrumieniania z wszystkich stron.
Przekładamy do garnka, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i
ziele angielskie.
Cebule i marchewki obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.
Podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa i przekładamy do garnka z
mięsem. Zalewamy 1 – 2 szklankami wody i gotujemy 30 minut na średnim ogniu.
Dodajemy kapustę pokrojoną w średnią kostkę oraz kminek. Gotujemy kolejne 20 –
30 minut do miękkości mięsa i kapusty (w razie potrzeby podlewamy wodą). Dodajemy
śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na
koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz