czwartek, 20 listopada 2014

ORZECHOWA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH




Nietypowa drożdżówka bez żmudnego zagniatania, wykonana przy użyciu zwykłego miksera, z jednym wyrastaniem w lekko ciepłym piekarniku – szybko i przyjemnie. Ze słodkim nadzieniem z orzechów włoskich. Lekko wilgotna, długo zachowująca świeżość, po prostu pyszna. Ten przepis od razu przypadł mi do gustu!

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
Nadzienie orzechowe:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

Ciasto drożdżowe: Roztopione, przestudzone masło miksujemy z cukrem, mlekiem, żółtkami i drożdżami. Wsypujemy dwie szklanki mąki i miksujemy około 5 minut, aby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dodajemy trzecią szklankę mąki i jeszcze przez chwilę miksujemy na wolniejszych obrotach miksera. Ciasto będzie gęste i kleiste, ale dużo rzadsze od tradycyjnego ciasta drożdżowego.

Nadzienie orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i orzechy. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły.

Wykonanie: Blaszkę o wymiarach mniej więcej 15 x 30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Na dno blaszki wykładamy 1/3 ciasta drożdżowego, a na nie połowę nadzienia orzechowego. Następnie połowę pozostałego ciasta drożdżowego, na nie resztę nadzienia orzechowego i na wierzch ostatnią porcję ciasta drożdżowego. Wierzch ciasta delikatnie wyrównujemy i wstawiamy je na najniższy poziom do zimnego piekarnika. Termostat ustawiamy na 700C, a drzwiczki piekarnika lekko uchylamy i wkładamy w nie drewnianą łyżkę. Kiedy ciasto wyrośnie podwajając swoja objętość (mniej więcej po 40 – 50 minutach) drzwiczki piekarnika zamykamy, a temperaturę zwiększamy do 1800C. Wyjmujemy po około 50 minutach, kiedy będzie ładnie przyrumienione.

Źródło: „Tradycyjna kuchnia polska” Prószyński i S-ka

4 komentarze:

  1. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście tego nie robiłam ale przepis dałam koleżance z pracy. Przyniosła mi kawałek i było smaczne. Tylko zamiast orzechów włoskich dodała fistaszki. Jednak jak wspomniałam - smaczne było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z użyciem fistaszków. Smak był pewnie inny, ale z pewnością wart wypróbowania. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!

      Usuń