piątek, 14 listopada 2014

PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SZPINAKIEM




Szpinak świetnie smakuje w połączeniu z serem z niebieską pleśnią. Nadziałam nim piersi z kurczaka, a resztę podałam w formie sosu. W ten sposób powstało szybkie, pyszne i lekkie danie do podania np. z ryżem. Polecam!

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów
  • 4 wiórki masła
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulę i czosnek  obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy rozmrożony szpinak. Podsmażamy przez 5 minut, dodajemy pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią i mieszając, podgrzewamy do momentu aż cały się roztopi i połączy z masą szpinakową. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Połowę masy szpinakowej przekładamy do miseczki i studzimy. Reszta pozostaje na patelni.

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Długi, ostry nóż wbijamy z szerszego końca porcji mięsa, tworząc wąską kieszonkę przez całą długość piersi. Zatrzymujemy się ok. 1 – 2 cm przed końcem mięsa, aby nie przedziurawić go na wylot. Kieszonki napełniamy przestudzoną połową masy szpinakowej. Najlepiej robić to przy rękawa cukierniczego z długą tylką do nadziewania pączków. Nadziane porcje mięsa oprószamy z wszystkich stron solą i pieprzem. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i na każdej porcji układamy po jednym wiórku masła. Naczynie przykrywamy folią spożywczą, błyszczącą stroną do środka. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu) na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze kolejne 15 – 20 minut bez przykrycia. Mięso nie powinno się zbyt mocno przyrumienić.

Do masy szpinakowej na patelni wlewamy śmietankę, zagotowujemy i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem, do smaku. Sos wylewamy na półmisek. Na sosie układamy pokrojone w plasterki mięso. Serwujemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz