piątek, 7 listopada 2014

PIECZONA ROLADA Z BOCZKU




Domowa, soczysta rolada z boczku na kanapki, bez konserwantów. Aromatyczna i niesamowicie smaczna. Przy jej podawaniu nie zaleca się jedynie liczenia kalorii;)

  • 1 – 1,5 kg surowego boczku na roladę
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozcieramy z olejem, majerankiem, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy płat boczku z obu stron. Zwijamy w ciasną roladę i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Roladę z boczku ciasno związujemy sznurkiem i szczelnie zawijamy w aluminiową folię spożywczą błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia folie spożywczą delikatnie rozchylamy od góry, aby boczek się przyrumienił. Po upieczeniu wyjmujemy z folii, odsączamy z sosu, który wytworzył się podczas pieczenia i studzimy. Przechowujemy w lodówce, bo dzięki dobremu schłodzeniu, bez problemu pokroimy roladę w cienkie plasterki.

7 komentarzy:

  1. Ojej, wygląda pysznie. Jeszcze tylko muszę namówić żonę na takie gotowanie :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :-) Chciałam dopytać czy tą roladę na pewno zawijamy w FOLIĘ SPOŻYWCZĄ czy raczej chodziło o FOLIĘ DO PIECZENIA ewentualnie rękaw do pieczenia? Bo boję się pożaru w piekarniku ;-) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi oczywiście o ALUMINIOWĄ folię spożywczą. Rzeczywiście niedoprecyzowałam i można mieć wątpliwości. Już poprawiam. Również pozdrawiam;)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! :-) Piękny ma Pani ten blog i wspaniałe przepisy-aż by się chciało z kuchni nie wychodzić tylko ciągle testować coś nowego!Jeszcze raz pozdrawiam i życzę miłego dnia!

      Usuń
    3. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do jak najczęstszego testowania przepisów!

      Usuń
  3. Właśnie szukałam takiego przepisu. Zastanawiam się tylko nad tą folią aluminiową. Czym ją zastąpić? Może upiekę w zamkniętej formie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.

      Usuń