Domowa, soczysta rolada z boczku na kanapki, bez
konserwantów. Aromatyczna i niesamowicie smaczna. Przy jej podawaniu nie zaleca
się jedynie liczenia kalorii;)
- 1 – 1,5 kg surowego boczku na roladę
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ łyżki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozcieramy z
olejem, majerankiem, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną
marynatą nacieramy płat boczku z obu stron. Zwijamy w ciasną roladę i wkładamy
do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Roladę z boczku ciasno związujemy sznurkiem i szczelnie zawijamy
w aluminiową folię spożywczą błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do naczynia
żaroodpornego i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 1,5 godziny. Po godzinie
pieczenia folie spożywczą delikatnie rozchylamy od góry, aby boczek się
przyrumienił. Po upieczeniu wyjmujemy z folii, odsączamy z sosu, który
wytworzył się podczas pieczenia i studzimy. Przechowujemy w lodówce, bo dzięki
dobremu schłodzeniu, bez problemu pokroimy roladę w cienkie plasterki.
Ojej, wygląda pysznie. Jeszcze tylko muszę namówić żonę na takie gotowanie :)!
OdpowiedzUsuńWitam :-) Chciałam dopytać czy tą roladę na pewno zawijamy w FOLIĘ SPOŻYWCZĄ czy raczej chodziło o FOLIĘ DO PIECZENIA ewentualnie rękaw do pieczenia? Bo boję się pożaru w piekarniku ;-) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńChodzi oczywiście o ALUMINIOWĄ folię spożywczą. Rzeczywiście niedoprecyzowałam i można mieć wątpliwości. Już poprawiam. Również pozdrawiam;)
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź! :-) Piękny ma Pani ten blog i wspaniałe przepisy-aż by się chciało z kuchni nie wychodzić tylko ciągle testować coś nowego!Jeszcze raz pozdrawiam i życzę miłego dnia!
UsuńDziękuję za miłe słowa i zapraszam do jak najczęstszego testowania przepisów!
UsuńWłaśnie szukałam takiego przepisu. Zastanawiam się tylko nad tą folią aluminiową. Czym ją zastąpić? Może upiekę w zamkniętej formie.
OdpowiedzUsuńMożna upiec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.
Usuń