Proste ciasto ze starego zeszytu, jednak niezmiennie słodkie
i pyszne. Polecam!
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła lub margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- 50 – 70 dag trzykrotnie mielonego twarogu
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 100 g stopionego masła
Ciasto: Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w
garnku i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5
minut. Odlewamy pół szklanki masy, która posłuży nam na polewę. Resztę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do zimnej
masy naprzemiennie z częścią przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, za
każdym razem dobrze miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z
ciastem za pomocą szpatułki. Wylewamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach
mniej więcej 21 x 26 cm.
Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem i masłem.
Miksując dodajemy po 1 łyżce twarogu. Masę serową delikatnie wykładamy na ciasto kakaowe. Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 1800C (bez termoobiegu z grzaniem
góra-dół) przez 60 minut. Przestudzone ciasto polewamy odstawioną wcześniej
polewą. Jeśli będzie zbyt gęsta, można ją odrobinę podgrzać.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń