środa, 5 listopada 2014

SERNIK NA MURZYNKU




Proste ciasto ze starego zeszytu, jednak niezmiennie słodkie i pyszne. Polecam!

Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody
Masa serowa:
  • 50 – 70 dag trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g stopionego masła

Ciasto: Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnku i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Odlewamy pół szklanki masy, która posłuży nam na polewę. Resztę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do zimnej masy naprzemiennie z częścią przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, za każdym razem dobrze miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą szpatułki. Wylewamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm. 

Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem i masłem. Miksując dodajemy po 1 łyżce twarogu. Masę serową delikatnie wykładamy na ciasto kakaowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C (bez termoobiegu z grzaniem góra-dół) przez 60 minut. Przestudzone ciasto polewamy odstawioną wcześniej polewą. Jeśli będzie zbyt gęsta, można ją odrobinę podgrzać.

3 komentarze: