Połączenie makowca z sernikiem, na kruchym cieście, z
czekoladową polewą - ciasto, które zdecydowanie wprowadza w przedświąteczną
atmosferę. Zarówno do masy makowej, jak i sernikowej można dodać dowolnych, ulubionych
bakalii lub aromatów, choć w mojej, skromniejszej wersji jest równie pyszne.
Gorąco polecam ten przepis!
- 1 ½ szklanki mąki
- 125 g margaryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 500 g maku
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 1 ¾ szklanki cukru pudru
- 5 jaj
- 125 g margaryny
- 125 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, siekamy ze
schłodzoną margaryną i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, energicznie wyrabiamy
zwarte ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do
lodówki. Po tym czasie ciastem cienko wylepiamy dno blaszki o wymiarach mniej
więcej 20 x 36 cm uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowany spód ciasta podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do 1800C. Studzimy.
Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby w
całości był pokryty i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Odcedzamy na
sicie, studzimy i dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Rozdrobniony
mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy bułkę tartą oraz ubite na
sztywno białka. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód ciasta.
Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas
miksując dodajemy partiami zmielony twaróg, a na koniec pianę ubitą z białek i
delikatnie mieszamy. Równomiernie wykładamy na masę makową. Pieczemy przez
godzinę w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy w lekko uchylonym
piekarniku.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przekładamy
do rondelka i podgrzewając na małym ogniu, mieszamy do momentu aż wszystko się
rozpuści i połączy tworząc lśniącą polewę. Masy nie zagotowujemy! Gorącą polewą
smarujemy przestudzone ciasto. Gotowe ciasto, w zależności od okazji, możemy
dowolnie udekorować.
Źródło: „Tradycyjna kuchnia polska” Prószyński i S-ka z
moimi małymi zmianami.
Bardzo udane ciasto ,takie jak malowane zapowiada się smakowicie
OdpowiedzUsuńCiasta z makiem uwielbiam ,zjadałabym kawałeczek pomimo że jeszcze nie czas na kawkę
Bardzo starannie wykonane ...
Pozdrawiam)
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :) Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPycha: połączenie sera i maku-super!
OdpowiedzUsuńZrobilam.dzis...super.wyszło.polecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto i zawsze go piekę nie tylko na święta. Zycze zdrowych, wesołych Swiat. Pozdrawiam. :-)
OdpowiedzUsuń