poniedziałek, 24 listopada 2014

CIASTO SEROWO-MAKOWE NA KRUCHYM SPODZIE




Połączenie makowca z sernikiem, na kruchym cieście, z czekoladową polewą - ciasto, które zdecydowanie wprowadza w przedświąteczną atmosferę. Zarówno do masy makowej, jak i sernikowej można dodać dowolnych, ulubionych bakalii lub aromatów, choć w mojej, skromniejszej wersji jest równie pyszne. Gorąco polecam ten przepis!

Kruche ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
Masa serowa:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 1 ¾ szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 125 g margaryny
Polewa czekoladowa:
  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, energicznie wyrabiamy zwarte ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem cienko wylepiamy dno blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód ciasta podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby w całości był pokryty i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Odcedzamy na sicie, studzimy i dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Rozdrobniony mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy bułkę tartą oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód ciasta.

Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas miksując dodajemy partiami zmielony twaróg, a na koniec pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Równomiernie wykładamy na masę makową. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewając na małym ogniu, mieszamy do momentu aż wszystko się rozpuści i połączy tworząc lśniącą polewę. Masy nie zagotowujemy! Gorącą polewą smarujemy przestudzone ciasto. Gotowe ciasto, w zależności od okazji, możemy dowolnie udekorować.


Źródło: „Tradycyjna kuchnia polska” Prószyński i S-ka z moimi małymi zmianami.

3 komentarze:

  1. Bardzo udane ciasto ,takie jak malowane zapowiada się smakowicie
    Ciasta z makiem uwielbiam ,zjadałabym kawałeczek pomimo że jeszcze nie czas na kawkę
    Bardzo starannie wykonane ...
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :) Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha: połączenie sera i maku-super!

    OdpowiedzUsuń