sobota, 15 listopada 2014

ROLADA KOKOSOWA BEZ PIECZENIA




Dzisiaj przypominam stary przepis na roladę, a właściwie roladkę kokosową bez pieczenia. Do szybkiego przygotowania, z łatwo dostępnych składników, wymagającą jednak co najmniej dwugodzinnego pobytu w lodówce, bo tylko dobrze schłodzoną pokroimy w ładne plasterki. W smaku i konsystencji przypomina mi dobre, czekoladowe cukierki - miękkie, lekko ciągnące się i baaaardzo smaczne! W wersji dla dorosłych do masy kakaowej można dodać kieliszek rumu lub wódki. Polecam!

Masa kakaowa:
  • 300 g herbatników typu Petit Beurre
  • 30 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 30 g kakao (3 łyżki)
Masa kokosowa:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki cukru pudru

Masa kakaowa: Herbatniki mielimy na drobny pył (np. blenderem lub malakserem). Masło, kakao, mleko i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając, do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa będzie jednolicie lśniąca. Gorącą masę przelewamy do zmielonych herbatników i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję. Jeszcze ciepłe przekładamy na papier do pieczenia i cienką warstwą wyklejamy kwadrat o boku mniej więcej 28 - 29 cm.

Masa kokosowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i rozsmarowujemy równą warstwą na cieście kakaowym.
Delikatnie zwijamy obie warstwy w roladę. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny, aby dobrze się schłodziło. 


13 komentarzy:

  1. Pamiętam tą roladę z dawnych lat. Chyba pojawiła się jakoś w okolicach końca lat osiemdziesiątych.
    Pyszna. Fajnie, że przypomniałaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła idealna, gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czy można czymś ten kokos zastąpić?? bo osobiście nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos w kokosowej roladzie to podstawa, ale jeśli zależy nam na całkowitej modyfikacji myślę że można zrobić wersję migdałowa ze zmielonymi lub drobno poruszonymi migdałami lub orzechowa ze zmielonymi orzechami laskowymi lub wloskimi. Życzę udanych eksperymentów!

      Usuń
  4. Pięknie wygląda :) Chciałam ją kiedyś wypróbować, ale jak to zwykle bywa - coś zawsze stawało mi na przeszkodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też nie lubię wiórków kokosowych i w ogóle kokosowych słodkości, ale ta rolada jest od najmłodszych lat dzieciństwa moim największym przysmakiem. Nie czuć w niej smaku kokosa, jedynie samą konsystencję wiórków. Po prostu jak ktoś nie lubi smaku kokosa, niech nie obsypuje z zewnątrz zwiniętej rolady wiórkami. Moja babcia zwijała taką roladę wokół galaretki (pamiętam, że w latach 80 kupowało się blok galaretki, teraz pewnie trudniej dostać), tak że po zwinięciu rolady kwadracik galaretki tkwił w samym sercu rolady. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja z kolei mam wersję dla dorosłych,zamiast mleka daję wódkę.A zamiast roladki robię kulki z nadzieniem w środku,obtaczam w orzechach,kokosie lub pokruszonych ciastkach.Ostatnio do czekoladowej masy wrzuciłam wiśnie ze spirytusu,ale z tym uważajmy,można się naprawdę spić!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile rolad wychodzi z tego ,jedna czy dwie. chce zrobic ją na świeta i nie wiem czy mam kupic podwójne składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników otrzymujemy jedną roladę o długości ok 28 cm i niezbyt grubą w przekroju. Tak jak piszę, to raczej roladka;)

      Usuń
  8. Świetny przepis :) Czy masło mogę zastąpić margaryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w oryginalnym przepisie z czasów PRL-u używano właśnie margaryny. Jednak jest mniej zdrowa od masła i niektórzy nie lubią jej smaku w ciastach bez pieczenia, dlatego najczęściej zastępuje ją prawdziwym, dobrym masłem.

      Usuń