Aronia – cierpkie, czarne jagódki, będące jednocześnie bombą
witaminową. Jedyne jadalne owoce w moim ogrodzie, które przetrwały aż do
listopada, czekając na mrozy, które pozbawią je części goryczki. Zdrowych soków
starczy nam już na całą zimę, więc musiałam wymyślić dla nich jeszcze inne
zastosowanie. W kruchutkim cieście ze słodką bezą, przełożonym lekkim kremem z
serka mascarpone aronia gra pierwsze skrzypce i smakuje wybornie. Taka magiczna porcja
zdrowia w słodkim cieście - nikt nie
powinien mieć wyrzutów sumienia sięgając po drugi kawałek.
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 – 4 szklanki aronii
- 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- ¼ szklanki cukru pudru
Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka.
Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto.
Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na
ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch
prostokątnych blaszek o wymiarach mniej więcej 22 x 35 cm, wyłożonych papierem
do pieczenia.
Beza z aronią: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo
dosypując cukier. Aronie (oberwane z szypułek) płuczemy, osuszamy i mieszamy z
mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do piany z białek i delikatnie mieszamy. Na każdą z blaszek wykładamy po połowie piany
z aronią, równomiernie rozsmarowując na cieście.
Obie blaszki, razem lub kolejno pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu) przez ok. 40 minut. Studzimy.
Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy. Krem wykładamy na jedno z
upieczonych ciast. Drugie delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na kremie,
bezą z aronią do góry. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Musi być smaczne- a zapewne jest:) Z wyglądu przypomina nieco ciasto Jakuba, a z aronią pewnie lepsze:)
OdpowiedzUsuńTo kruche ciasto wygląda wspaniale, mi zawsze wychodzi jakieś miękkie :<
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się przepysznie, a jaki wymiar miała blacha na której było pieczone?
OdpowiedzUsuńprzepraszam przeoczyłam że został podany wymiar 22 x 35
OdpowiedzUsuń