sobota, 8 listopada 2014

KRUCHY PRZEKŁADANIEC Z ARONIĄ




Aronia – cierpkie, czarne jagódki, będące jednocześnie bombą witaminową. Jedyne jadalne owoce w moim ogrodzie, które przetrwały aż do listopada, czekając na mrozy, które pozbawią je części goryczki. Zdrowych soków starczy nam już na całą zimę, więc musiałam wymyślić dla nich jeszcze inne zastosowanie. W kruchutkim cieście ze słodką bezą, przełożonym lekkim kremem z serka mascarpone aronia gra pierwsze skrzypce i smakuje wybornie. Taka magiczna porcja zdrowia w słodkim cieście  - nikt nie powinien mieć wyrzutów sumienia sięgając po drugi kawałek.

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza z aronią:
  • 6 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 – 4 szklanki aronii
  • 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ¼ szklanki cukru pudru

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach mniej więcej 22 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. 

Beza z aronią: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Aronie (oberwane z szypułek) płuczemy, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do piany z białek i delikatnie mieszamy.  Na każdą z blaszek wykładamy po połowie piany z aronią, równomiernie rozsmarowując na cieście.
Obie blaszki, razem lub kolejno pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez ok. 40 minut. Studzimy.

Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy. Krem wykładamy na jedno z upieczonych ciast. Drugie delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na kremie, bezą z aronią do góry. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

2 komentarze:

  1. Musi być smaczne- a zapewne jest:) Z wyglądu przypomina nieco ciasto Jakuba, a z aronią pewnie lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To kruche ciasto wygląda wspaniale, mi zawsze wychodzi jakieś miękkie :<

    OdpowiedzUsuń