sobota, 9 maja 2015

PRZEPISY Z RABARBAREM



 Rabarbar, którego kwaskowate łodygi zwykliśmy wykorzystywać w słodkich deserach, tak naprawdę jest warzywem. Jest to wieloletnia bylina, która już wczesną wiosną wychodzi z ziemi, aby w maju zdobić ogród baldachimem wielkich liście, a nas kusić zielono-różowymi łodygami. Rabarbar, mimo zawartości niezbyt korzystnych szczawianów, których najmniej jest właśnie teraz w maju, zawiera też cenne witaminy C i A oraz potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. No i jest niskokaloryczny, więc korzystajmy z niego póki trwa sezon!


Kokosowy rabarbarek








Kruche ciasto z rabarbarem na budyniu




Kruche z rabarbarem, karmelem i bezą







Rolada z rabarbarem i budyniem







Rabarbino z advocatem
Rolada bezowa z rabarbarową pianką








Ciasto czekoladowe z rabarbarem







Ciasto karmelowe z rabarbarem








Ciasto ucierane z rabarbarem








Placek z rabarbarem i kruszonką na maślance








Pianka rabarbarowa na biszkopcie


Tarta z rabarbarem i serkiem wiejskim







Sernik z rabarbarem i truskawkami







 Tarta z rabarbarem i bitą śmietaną






Ciastka francuskie z kajmakiem i rabarbarem








Muffinki jogurtowe z rabarbarem







Muffinki owsiane z rabarbarem
Babeczki bananowo-rabarbarowe
Ciasteczka z rabarbarem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz