piątek, 6 maja 2016

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM NA BUDYNIU




Sezon rabarbarowy zaczynam w tym roku pysznym, kruchym ciastem z budyniem i bezą. Klasyk w rabarbarowej odsłonie, zawsze się udaje i szybko znika, więc nie warto go piec na mniejszej blaszce. Oj, tęskniłam za tym rabarbarem bardzo… Na szczęście już jest i pięknie zdobi mój ogród baldachimem swych liście!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
Budyń:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru pudru

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok. 

Kruche ciasto: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne posiekane masło i żółtka. Energicznie zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i na godzinę umieszczamy w lodówce.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniej więcej 1/3 cześć ciasta ponownie wkładamy do lodówki, a większą porcją cienko wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód ciasta pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

Budyń: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i mieszając wlewamy budyń. Gotujemy do zgęstnienia. Gorący budyń wylewamy na podpieczony spód ciasta. Równo rozsmarowujemy.
Rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i układamy na budyniu.

Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na rabarbar. Wyrównujemy.
Na pianę z białek ścieramy na dużych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta. 

Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy i polewamy strużkami lukru z jednej szklanki cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz