poniedziałek, 3 lipca 2017

SERNIK CHIA Z BRZOSKWINIAMI




Moja rodzina przyzwyczaiła się już do regularnego wprowadzania nowych produktów do menu. Ostatnio testujemy nasiona szałwii hiszpańskiej zwanymi chia. Znane od wieków w krajach Ameryki, również u nas zdobywają popularność i słusznie, gdyż są prawdziwą skarbnicą właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawierają między innymi duże ilości kwasów omega-3, wapnia oraz żelaza. Bardzo podobne właściwości posiada nasze rodzime siemię lniane, które dodaję często do domowego pieczywa. Nasionka chia są dużo mniejsze i bezsmakowe. Pęcznieją dopiero w płynie, z którym je połączymy, przejmując też jego smak. Warto więc wprowadzić je do diety jako urozmaicenie i ciekawy dodatek do deserów i ciast. Proponuję lekki serniczek na biszkopcie z lustrzaną taflą musu brzoskwiniowego.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
Masa serowa z chia:
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wody lub syropu z brzoskwiń
Galaretka brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wody lub syropu z brzoskwiń

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 20 – 25 minut.

Masa serowa z chia: Nasionka chia zalewamy szklanką zimnego mleka i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie kilka razy je mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody lub syropu z brzoskwiń. Studzimy. Masę serową z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy napęczniałe ziarenka chia i przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Miksujemy i wylewamy na zimny biszkopt w blaszce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretka brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączamy z syropu i rozdrabniamy na gładki mus przy pomocy blendera. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w szklane wrzącej wody lub syropu z brzoskwiń. Studzimy i mieszamy z musem brzoskwiniowym. Wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do stężenia. 

4 komentarze:

  1. Prezentuje się wspaniale i zapewne jest bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciasto,na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja spróbowałam dziś i nie pożałowałam. Jedyne co do dałam mniej cukru, ponieważ nie lubię mocno słodkich ciast. Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń