Moja
rodzina przyzwyczaiła się już do regularnego wprowadzania nowych produktów do
menu. Ostatnio testujemy nasiona szałwii hiszpańskiej zwanymi chia. Znane od
wieków w krajach Ameryki, również u nas zdobywają popularność i
słusznie, gdyż są prawdziwą skarbnicą właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawierają
między innymi duże ilości kwasów omega-3, wapnia oraz żelaza. Bardzo podobne właściwości posiada nasze rodzime siemię lniane, które dodaję często do
domowego pieczywa. Nasionka chia są dużo mniejsze i bezsmakowe. Pęcznieją
dopiero w płynie, z którym je połączymy, przejmując też jego smak. Warto więc
wprowadzić je do diety jako urozmaicenie i ciekawy dodatek do deserów i ciast. Proponuję lekki serniczek na biszkopcie z lustrzaną taflą musu brzoskwiniowego.
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 2 płaskie łyżki kakao
- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wody lub syropu z brzoskwiń
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 szklanka wody lub syropu z brzoskwiń
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną, błyszczącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a
następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy
pomocy szpatułki. Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym
do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 20 – 25
minut.
Masa serowa z chia: Nasionka chia zalewamy szklanką
zimnego mleka i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie kilka razy je mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody lub syropu z brzoskwiń.
Studzimy. Masę serową z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy
napęczniałe ziarenka chia i przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Miksujemy
i wylewamy na zimny biszkopt w blaszce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretka brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączamy z
syropu i rozdrabniamy na gładki mus przy pomocy blendera. Galaretki
brzoskwiniowe rozpuszczamy w szklane wrzącej wody lub syropu z brzoskwiń.
Studzimy i mieszamy z musem brzoskwiniowym. Wylewamy na wierzch sernika i
wstawiamy do lodówki do stężenia.
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale i zapewne jest bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto,na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńJa spróbowałam dziś i nie pożałowałam. Jedyne co do dałam mniej cukru, ponieważ nie lubię mocno słodkich ciast. Pycha ;)
OdpowiedzUsuńPowiem tak pyszne piękne proste w wykonaniu kubki smakowe zaspokojone czegóż chcieć więcej zdążyłam zrobić już z wersją musu truskawkowego Dziękuję że mogłam skorzystać z tego przepisu
OdpowiedzUsuńNiestety moich gości masa serowa nie zachwyciła. Lekko słodki twarożek śniadaniowy. Może zamiast żelatyny dać galaretkę. I raczej lepszy byłby prawdziwy ser - a jeśli już gotowy to może smakowy.
OdpowiedzUsuńSkorzystałam dziś z przepisu. Super wygląda mam nadzieję że też tak smakuje bo dopięto chłodzi się 😉
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda i smakuje niesamowicie!! Zrobiło furorę na urodzinach 😀
OdpowiedzUsuńZrobił furorę na Boże Narodzenie. Łatwy, smaczny, efektowny. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń