poniedziałek, 24 lipca 2017

TORCIK MARCHEWKOWY Z MALINAMI




Torcik „samo zdrowie” – na cieście marchewkowym z soczystymi malinami. Bardzo szybki w wykonaniu, a wygląda i smakuje bosko. Polecam!

Ciasto marchewkowe:
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach tarki (ok. 150 g)
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • ok.  500 g świeżych malin

Ciasto marchewkowe: Jajka ucieramy z cukrem dodając stopniowo olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec startą marchewkę i skórkę z cytryny. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 20 – 22 cm. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy, wyjmujemy z blaszki i układamy na paterze górą do dołu (ewentualnie zbyt wyrośniętą górką można ściąć).

Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno.

Wykonanie: Ciasto marchewkowe przecinamy na dwa równe blaty. Pierwszy z nich smarujemy większą porcją bitej śmietany. Na śmietanie układamy część malin, lekko je dociskając. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch i boki smarujemy śmietaną. Na górze układamy maliny, dość gęsto, jedna przy drugiej. Ciasto przechowujemy w lodówce. 

2 komentarze:

  1. kurcze, ja zawsze robię ciasto marchewkowe "na sucho' i nawet nie pomyślałam, żeby zastąpić nim biszkopt w ciastach. dzięki za pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń