Ten sernik to poezja! Lekki, orzeźwiający, pachnący latem. Z
mrożonymi jagodami możemy się nim cieszyć przez cały rok, choć świeże, prosto z lasu zawsze mają najwięcej aromatu. Nie radzę
piec go na mniejszej blaszce, bo znika bardzo szybko.
- 200 g biszkoptów
- 50 g herbatników kakaowych
- 60 g roztopionego masła
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 budyń waniliowy
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 garści płatków migdałowych
Spód: Biszkopty, herbatniki i roztopione masło
umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do
pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem i
ziarenkami z laski wanilii. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony
twaróg, proszek budyniowy i śmietankę. Kiedy składniki się połączą masę
wylewamy na schłodzony spód miasteczkowy. Sernik pieczemy 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Dodatkowo: Galaretki o smaku owoców leśnych
rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy
jagody, mieszamy i kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zimny sernik. Wstawiamy do
lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody (ok.
¼ szklanki) i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając do
smaku cukier puder, a na koniec schłodzoną, ale wciąż płynną żelatynę.
Miksujemy i wykładamy na galaretkę z jagodami. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Na suchej, gorącej patelni prażymy dwie garści płatków
migdałowych. Studzimy i posypujemy bitą śmietanę. Ciasto przechowujemy w
lodówce.
Mniam! Ale pysznie prezentuje się ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńsernik i jagody. dwie najpyszniejsze rzeczy pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńojej, ale zjadłabym takiego sernika!
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńSerniczek jest pyszny! Polecam go każdemu.
OdpowiedzUsuńLubię placki ale ciasto też wciągnę
OdpowiedzUsuń