poniedziałek, 10 lipca 2017

SERNIK Z JAGODAMI I PIANKĄ




Ten sernik to poezja! Lekki, orzeźwiający, pachnący latem. Z mrożonymi jagodami możemy się nim cieszyć przez cały rok, choć świeże, prosto z lasu zawsze mają najwięcej aromatu. Nie radzę piec go na mniejszej blaszce, bo znika bardzo szybko.

Spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 50 g herbatników kakaowych
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 garści płatków migdałowych

Spód: Biszkopty, herbatniki i roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, proszek budyniowy i śmietankę. Kiedy składniki się połączą masę wylewamy na schłodzony spód miasteczkowy. Sernik pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku. 

Dodatkowo: Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy jagody, mieszamy i kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody (ok. ¼ szklanki) i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając do smaku cukier puder, a na koniec schłodzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Miksujemy i wykładamy na galaretkę z jagodami. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Na suchej, gorącej patelni prażymy dwie garści płatków migdałowych. Studzimy i posypujemy bitą śmietanę. Ciasto przechowujemy w lodówce.

6 komentarzy: