piątek, 28 lipca 2017

CZEKOLADOWE BABECZKI Z CUKINIĄ




Czekoladowe babeczki zawsze cieszą się u nas powodzeniem. Tym razem dodałam do nich cukinii z ogrodu, trochę charakternego cynamonu, a całość wykończyłam polewą czekoladową z siekanymi pistacjami. Ależ były pyszne… Gorąco polecam ten przepis!

Składniki na 24 babeczki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kefiru
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 – 450 g cukinii (1 średnia)
  • szczypta soli
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • siekane pistacje

Babeczki: Cukinię (razem ze skórką) ścieramy na dużych oczkach tarki. Oprószamy szczyptą soli i odstawiamy na sicie na ok. 30 minut. Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajka miksujemy z olejem i kefirem. Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy płynne składniki z jajkami i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Wsypujemy posiekaną czekoladę i dobrze odsączoną cukinię. Mieszamy i przekładamy do papilotek na muffinki, napełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Polewa: Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i ciepłą smarujemy babeczki. Posypujemy siekanymi pistacjami. 

2 komentarze:

  1. ooo cukinii w ogrodzie mam pełno, więc chętnie spróbuję. Lubię takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, wypieki z cukinią uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń