Gruba warstwa kruchego ciasta na spodzie, orzeźwiające,
kwaskowate porzeczki w środku i słodka beza z chrupiącymi migdałami na górze –
takie połączenie to ideał letnich wypieków. Uwielbiam je i rozkoszuję się każdym
kęsem. Klasyczne połączenia nigdy nie zawodzą!
- 1 ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych
- 500 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier,
proszek do pieczenia, szczyptę soli, zimne, posiekane masło, żółtka oraz 2
łyżki zimnej wody. Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy.
Ciastem wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem
do pieczenia, gęsto nakłuwamy widelcem do samego dna i wstawiamy na godzinę do
lodówki. Po tym czasie ciasto podpiekamy przez 15 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu).
Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną,
lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a na koniec mąkę
ziemniaczaną.
Dodatkowo: Odszypułkowane porzeczki płuczemy,
osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Wykonanie: Podpieczony spód z kruchego ciasta oprószamy
kaszą manną i równomiernie posypujemy porzeczkami. Na górę wykładamy bezę.
Wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Temperaturę w piekarniku
obniżamy do 1400C (do 1600C bez termoobiegu). Ciasto
pieczemy 50 – 60 minut, do lekkiego zrumienienia migdałów. Studzimy w wyłączonym
piekarniku.
wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuń