środa, 12 lipca 2017

DŻEM LIPCOWY Z PORZECZEK, WIŚNI I JAGÓD




Lipiec w ogrodzie jak co roku czaruje mnogością kolorowych owoców. To idealna pora na robienie dżemów. Do wiśni i porzeczek w dwóch kolorach dodałam też trochę jagód przyniesionych prosto z lasu. Porzeczki zawierają duże ilości pektyn, więc dżem szybko gęstnieje i nie trzeba go gotować przez dwa dni. Z tej porcji otrzymałam 12 słoiczków o pojemności 200 ml. Polecam, jego smak naprawdę zachwyca!

  • 2 kg wypestkowanych wiśni
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 500 g jagód leśnych
  • 1 kg cukru

Wypestkowane wiśnie, odszypułkowane porzeczki oraz jagody wkładamy do szerokiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 – 3 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie stawiamy na małym ogniu i gotujemy 1 – 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, do momentu uzyskania pożądanej gęstości dżemy. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.

1 komentarz: