środa, 26 lipca 2017

ROLADKI SCHABOWE Z MARCHEWKĄ I KABANOSEM




Na naszym stole gościły ostatnio lekko pikantne i oryginalne roladki schabowe. Z marchewką i kabanosami, przyprawione słodką wędzoną papryką w towarzystwie aksamitnego sosu. Smakowały wyśmienicie - polecam!

  • 6 plastrów schabu
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  • 6 kabanosów
  • 6 łyżeczek majonezu
  • mąka do panierowania
  • słodka, wędzona papryka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml śmietanki do sosów
  • olej

Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron solą, pieprzem i wędzoną papryką. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Kabanosy kroimy na 3 części. Każdy plaster schabu smarujemy łyżeczką majonezu, posypujemy grubą warstwą tartej marchewki i przy brzegu od którego zaczniemy zwijanie układamy po 3 kawałki kabanosa. Zwijamy roladki, spinamy je wykałaczkami i panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 11 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości mięsa. Gotowe roladki wyjmujemy na ogrzany półmisek. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i śmietanki. Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i przelewamy do sosjerki. Podajemy z ziemniakami z wody lub ulubioną kaszą.

1 komentarz: