Na naszym stole gościły ostatnio lekko pikantne i oryginalne
roladki schabowe. Z marchewką i kabanosami, przyprawione słodką wędzoną papryką
w towarzystwie aksamitnego sosu. Smakowały wyśmienicie - polecam!
- 6 plastrów schabu
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 6 kabanosów
- 6 łyżeczek majonezu
- mąka do panierowania
- słodka, wędzona papryka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml śmietanki do sosów
- olej
Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron
solą, pieprzem i wędzoną papryką. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Kabanosy kroimy na 3 części. Każdy plaster schabu smarujemy
łyżeczką majonezu, posypujemy grubą warstwą tartej marchewki i przy brzegu od
którego zaczniemy zwijanie układamy po 3 kawałki kabanosa. Zwijamy roladki,
spinamy je wykałaczkami i panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym
oleju na rumiano ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka, zalewamy 1
szklanką wody i dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 11 minut pod
pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości mięsa. Gotowe roladki
wyjmujemy na ogrzany półmisek. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością
zimnej wody i śmietanki. Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem, i przelewamy do sosjerki. Podajemy z ziemniakami z wody lub
ulubioną kaszą.
jak ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń