Pyszne, obiadowe danie do podania z grubym makaronem, jasną kaszą,
ryżem lub ziemniakami. Dodatek cukinii sprawia, że pulpety są lżejsze i
zdrowsze, z apetycznym zielonym akcentem. Wychodzi ich sporo, więc z łatwością
podgrzejemy je także na drugi dzień.
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cukinia (ok. 400 g)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 800 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na sicie na 30 minut. Po tym
czasie dobrze odsączamy i dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek ścieramy na
tarce, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i połową drobno
posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze
wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy okrągłe pulpety i obsmażamy je na
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Usmażone pulpeciki
zalewamy przecierem pomidorowym przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Dusimy
razem na małym ogniu ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki.
tak! zrobię jutro na obiad bo własnie marzy mi się coś w sosie pomidorowym <3
OdpowiedzUsuńJa lubię w takim konkretnym sosie. Co prawda nie jest dietetyczny, bo trochę kalorii w tym jest ale lubię mocne smaki.
UsuńFajny pomysł z dodaniem cukini, bardzo ją lubię a na to nie wpadłam:-)
OdpowiedzUsuńCo do cukinii, zdarzyło się Wam robić jakieś potrawy z wykorzystaniem jej kwiatów? Naczytałem się o tym ostatnio na blogach, a jakoś mimo to nie mogę się przekonać, bo jak cukinię jako tako uwielbiam, tak jej kwiaty nie wydają mi się smaczne...
OdpowiedzUsuńCo roku planuję wypróbować jakieś danie z kwiatami cukinii, ale do tej pory jakoś mi się nie udało;) Kiedy w końcu się odważę, z pewnością podzielę się na blogu przepisem i moimi wrażeniami.
UsuńPodobne pulpety robiła moja mama, muszę je wypróbować. Będą w piątek na obiadek.
OdpowiedzUsuńKwiaty cukinii są pyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie muszę przyznać. Warto spróbować, dzięki za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bardzo fajny przepis. Fajowy wręcz!
OdpowiedzUsuńKlopsiki są super :)
OdpowiedzUsuńZdrowa dieta to podstawa w odchudzaniu.
OdpowiedzUsuńTakie przepisy to świetny sposób na przemycenie jak największej ilości warzyw to jadłospisu każdego niejadka.
OdpowiedzUsuńDodatek cukinii sprawił, że takie kotleciki smakują zdecydowanie ciekawiej niż tradycyjne.
OdpowiedzUsuńDodatek warzyw do mięsa mielonego to świetny sposób, aby nadać kotletom ciekawszy smak.
OdpowiedzUsuńO Matko! Jakie to było pyszne, dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń