piątek, 7 lipca 2017

PULPETY Z CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWYM




Pyszne, obiadowe danie do podania z grubym makaronem, jasną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Dodatek cukinii sprawia, że pulpety są lżejsze i zdrowsze, z apetycznym zielonym akcentem. Wychodzi ich sporo, więc z łatwością podgrzejemy je także na drugi dzień.
  
Składniki na ok. 15 pulpetów:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cukinia (ok. 400 g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • 800 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku

Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na sicie na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączamy i dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i połową drobno posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy okrągłe pulpety i obsmażamy je na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
 Usmażone pulpeciki zalewamy przecierem pomidorowym przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Dusimy razem na małym ogniu ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki. 

5 komentarzy:

  1. tak! zrobię jutro na obiad bo własnie marzy mi się coś w sosie pomidorowym <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z dodaniem cukini, bardzo ją lubię a na to nie wpadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do cukinii, zdarzyło się Wam robić jakieś potrawy z wykorzystaniem jej kwiatów? Naczytałem się o tym ostatnio na blogach, a jakoś mimo to nie mogę się przekonać, bo jak cukinię jako tako uwielbiam, tak jej kwiaty nie wydają mi się smaczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku planuję wypróbować jakieś danie z kwiatami cukinii, ale do tej pory jakoś mi się nie udało;) Kiedy w końcu się odważę, z pewnością podzielę się na blogu przepisem i moimi wrażeniami.

      Usuń
  4. Podobne pulpety robiła moja mama, muszę je wypróbować. Będą w piątek na obiadek.

    OdpowiedzUsuń