piątek, 7 lipca 2017

PULPETY Z CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWYM




Pyszne, obiadowe danie do podania z grubym makaronem, jasną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Dodatek cukinii sprawia, że pulpety są lżejsze i zdrowsze, z apetycznym zielonym akcentem. Wychodzi ich sporo, więc z łatwością podgrzejemy je także na drugi dzień.
  
Składniki na ok. 15 pulpetów:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cukinia (ok. 400 g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • 800 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku

Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na sicie na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączamy i dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i połową drobno posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy okrągłe pulpety i obsmażamy je na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
 Usmażone pulpeciki zalewamy przecierem pomidorowym przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Dusimy razem na małym ogniu ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki. 

18 komentarzy:

  1. tak! zrobię jutro na obiad bo własnie marzy mi się coś w sosie pomidorowym <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię w takim konkretnym sosie. Co prawda nie jest dietetyczny, bo trochę kalorii w tym jest ale lubię mocne smaki.

      Usuń
  2. Fajny pomysł z dodaniem cukini, bardzo ją lubię a na to nie wpadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do cukinii, zdarzyło się Wam robić jakieś potrawy z wykorzystaniem jej kwiatów? Naczytałem się o tym ostatnio na blogach, a jakoś mimo to nie mogę się przekonać, bo jak cukinię jako tako uwielbiam, tak jej kwiaty nie wydają mi się smaczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku planuję wypróbować jakieś danie z kwiatami cukinii, ale do tej pory jakoś mi się nie udało;) Kiedy w końcu się odważę, z pewnością podzielę się na blogu przepisem i moimi wrażeniami.

      Usuń
  4. Podobne pulpety robiła moja mama, muszę je wypróbować. Będą w piątek na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kwiaty cukinii są pyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie muszę przyznać. Warto spróbować, dzięki za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie bardzo fajny przepis. Fajowy wręcz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowa dieta to podstawa w odchudzaniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie przepisy to świetny sposób na przemycenie jak największej ilości warzyw to jadłospisu każdego niejadka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodatek cukinii sprawił, że takie kotleciki smakują zdecydowanie ciekawiej niż tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodatek warzyw do mięsa mielonego to świetny sposób, aby nadać kotletom ciekawszy smak.

    OdpowiedzUsuń
  12. O Matko! Jakie to było pyszne, dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń