piątek, 21 lipca 2017

CHARLOTTE Z JAGODAMI




Charlotte to bardzo prosty, szybki i elegancki deser na zimno wywodzący się z Francji. Z biszkoptowym rantem przewiązanym kolorową wstążką sprawdzi się w roli tortu podczas letnich uroczystości rodzinnych. Przy jego wykonaniu można fantazjować z ulubionymi owocami oraz dowolnymi kolorami galaretek. Ja postawiłam na jagody!

  • ok. 17 podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 niebieskie galaretki

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając jego nadmiar poza obręb blaszki. Biszkopty przycinamy z jednego końca na płasko i ustawiamy po wewnętrznym obwodzie tortownicy.
Jedną niebieska galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po stężeniu galaretkę kroimy w kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy, a następnie dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę. Delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy, uważając aby biszkopty pozostały na swoich miejscach.
Drugą niebieską galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy i mieszamy z jagodami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch deseru i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem Charlottę przewiązujemy wstążką dla dekoracji.

1 komentarz: