poniedziałek, 27 października 2014

SOS SŁODKO-KWAŚNY Z ANANASEM DO SŁOIKÓW




Już od dłuższego czasu miałam ochotę na domową produkcję tego pysznego sosu. Bazowałam na przepisie z gazety „Najlepsze przetwory” z 2009 roku, ale znacznie zmniejszyłam w nim ilość cukru i octu, przyprawy dopasowałam do własnych smaków oraz prawie o połowę skróciłam czas produkcyjny. Wyszło rewelacyjnie! Słodko, ostro i pysznie.       Z tej porcji otrzymałam ok. 3,5 litra sosu. Napełniłam nim 8 słoików o pojemności 400 ml, a reszta posłużyła nam do degustacji. Od tej pory żaden kupny sos nie będzie lepszy od mojego!

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 czerwone lub różnokolorowe papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (ewnt. ziemniaczanej)
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka curry
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy ok. 10 – 15 minut, aż zaczną się rozgotowywać. Przecieramy je przez gęste sito.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Szklimy na patelni z połową oleju.
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt długie paski. Podsmażamy prze 5 – 10 minut na reszcie oleju.
Ananasy odsączamy (sok zachowujemy) i kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Do przecieru pomidorowego dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę, pokrojone ananasy, kukurydzę i czosnek. Dodajemy cukier, ocet, sól, słodką i ostrą paprykę, curry, pieprz oraz cynamon. Gotujemy wszystko ok. 20 minut. Mąkę kukurydzianą mieszamy z sokiem z ananasów, wlewamy do sosu i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, do zgęstnienia.
Sos przelewamy do słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.

PROPOZYCJA PODANIA:
Na patelni podsmażamy pierś kurczaka pokroją w kostkę, lekko solimy i wlewamy sos ze słoika. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Serwujemy z ryżem.

6 komentarzy:

  1. Sos rewelacja, robiłam rok temu i zrobię w tym roku! Super przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zrobiłam,sos pyszniutki, lepszego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast pomidorów można użyć passaty pomidorowej? Mam spory zapas passaty w kartonikach 500ml. Jaka ilość zastąpi przecier z 3 kg pomidorów? Z góry dziękuję za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać co najmniej półtora litra passaty pomidorowej, a po dodaniu pozostałych składników ocenić, czy konsystencja sosu jest dobra. Passata jest odrobinę bardziej gęsta niż domowy przecier pomidorowy, więc w razie gdyby sos był zbyt gesty to można dodać trochę wody lub ewentualnie więcej passaty.

      Usuń
  4. to jest pyszne, robie z podwojnej porcji

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczny ten sos,robie go co rok z podwojnej porcji, dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń