Już od dłuższego czasu miałam ochotę na domową produkcję
tego pysznego sosu. Bazowałam na przepisie z gazety „Najlepsze przetwory” z
2009 roku, ale znacznie zmniejszyłam w nim ilość cukru i octu, przyprawy
dopasowałam do własnych smaków oraz prawie o połowę skróciłam czas produkcyjny.
Wyszło rewelacyjnie! Słodko, ostro i pysznie. Z tej porcji otrzymałam ok. 3,5
litra sosu. Napełniłam nim 8 słoików o pojemności 400 ml, a reszta posłużyła nam
do degustacji. Od tej pory żaden kupny sos nie będzie lepszy od mojego!
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 3 czerwone lub różnokolorowe papryki
- 1 kg cebuli
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5 – 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (ewnt. ziemniaczanej)
- ¼ szklanki oleju
- 1 ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka curry
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy ok. 10 – 15 minut,
aż zaczną się rozgotowywać. Przecieramy je przez gęste sito.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Szklimy na patelni z
połową oleju.
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
niezbyt długie paski. Podsmażamy prze 5 – 10 minut na reszcie oleju.
Ananasy odsączamy (sok zachowujemy) i kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno
siekamy.
Do przecieru pomidorowego dodajemy podsmażoną cebulę i
paprykę, pokrojone ananasy, kukurydzę i czosnek. Dodajemy cukier, ocet, sól,
słodką i ostrą paprykę, curry, pieprz oraz cynamon. Gotujemy wszystko ok. 20
minut. Mąkę kukurydzianą mieszamy z sokiem z ananasów, wlewamy do sosu i
gotujemy jeszcze ok. 5 minut, do zgęstnienia.
Sos przelewamy do słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok.
10 minut.
PROPOZYCJA PODANIA:
Na patelni podsmażamy pierś kurczaka pokroją w kostkę, lekko
solimy i wlewamy sos ze słoika. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Serwujemy
z ryżem.
Sos rewelacja, robiłam rok temu i zrobię w tym roku! Super przepis ☺
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam,sos pyszniutki, lepszego nie jadłam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast pomidorów można użyć passaty pomidorowej? Mam spory zapas passaty w kartonikach 500ml. Jaka ilość zastąpi przecier z 3 kg pomidorów? Z góry dziękuję za pomoc.
OdpowiedzUsuńProszę dodać co najmniej półtora litra passaty pomidorowej, a po dodaniu pozostałych składników ocenić, czy konsystencja sosu jest dobra. Passata jest odrobinę bardziej gęsta niż domowy przecier pomidorowy, więc w razie gdyby sos był zbyt gesty to można dodać trochę wody lub ewentualnie więcej passaty.
Usuńto jest pyszne, robie z podwojnej porcji
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny ten sos,robie go co rok z podwojnej porcji, dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń